Dort z jahod a heřmánku


Příprava
20 min
Hotovo za
45 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na dort
180 ml
řepkového oleje
90 g
jogurtu řeckého typu
2
vejce
300 g
krupicového cukru
0.5
lžíce vanilkového cukru
270 ml
podmáslí
360 g
hladké mouky
0.5
lžičky jedlé sody
0.5
lžičky kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
3
lžíce jahodového džemu
med na pokapání
230 g
jahod, nakrájených na plátky + další jahody na ozdobu
čerstvé heřmánkové květy na ozdobu (nemusí být)

Na heřmánkový krém
450 ml
smetany ke šlehání
6
sáčků heřmánkového čaje
230 g
čerstvého smetanového sýra, např. Lučiny
40 g
moučkového cukru

Příprava

1
Předehřejte troubu na 180 °C.
2
Vyložte 3 dortové formy o průměru 20 centimetrů pečicím papírem.
3
Prošlehejte v míse olej, jogurt, vejce, krupicový i vanilkový cukr a podmáslí. Vmíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. Nakonec jen tak ledabyle vmíchejte jahodový džem. Těsto rozdělte do dortových forem a pečte 28–30 minut. Korpusy nechte zcela vychladnout.
4
Těsně pod bod varu zahřejte v rendlíku polovinu smetany. Sundejte z plotýnky, ponořte do ní čajové sáčky, přikryjte a nechte 5–10 minut louhovat. Pak sáčky vyjměte a smetanu nechte zcela vychladnout v lednici.
5
Vyšlehejte v robotu dohladka a dotuha čerstvý sýr se zbylou smetanou a cukrem. 
6
Každý korpus namažte ⅓ krému, pokapejte medem a rozdělte na ně jahody.
7
Vršek dortu můžete ozdobit ještě celými či přepůlenými  jahodami a/nebo dort posypat heřmánkovými květy.