1. home
  2. Recepty
  3. Hráškový restaurant

Hráškový restaurant


Příprava
15 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na polévku
2
lžíce másla
400 g
mraženého hrášku
300 ml
zeleninového vývaru
200 ml
mléka
200 ml
smetany ke šlehání
sůl a pepř

K nasycení
4
střední brambory, oloupané, nakrájené na malé kousky
2
 lžíce másla
125 ml
mléka, ohřátého

Na ozdobu
1
větší rohlík, nakrájený na tenká kolečka
1
lžíce olivového oleje
sůl a pepř
nasekaná pažitka

Příprava

1
Ještě než začnete vařit polévku, rozehřejte troubu na 180 °C, na plech rozprostřete kousky rohlíku, pokapejte je olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte, až budou krásně zlaté.
2
Mezitím uvařte v osolené vodě brambory, hotové sceďte, osolte, přidejte máslo, rozmačkejte je a postupně přilévejte mléko a nakonec promíchejte na bramborovou kaši.
3
Až se budou brambory vařit, v hrnci krátce opečte na másle hrášek, osolte ho a zalijte vývarem, přiveďte k varu a pár minut vařte. Pak hrnec odstavte, přilijte k hrášku s vývarem mléko i smetanu a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Polévku vraťte na oheň a ještě pár minut vařte. Podle chuti osolte a opepřete.
4
Při podávání dejte na dno polévkového šálku nebo talíře 2 lžíce či 2 kopečky z dávkovače na zmrzlinu bramborové kaše, vlijte tolik polévky, aby kaše vyčnívala, a do kaše zapíchněte plátky rohlíku, opepřete a ozdobte pažitkou.