Jablečný koláč se šlehačkou


Příprava
25 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
4
vejce, žloutky a bílky zvlášť
1
sáček vanilkového cukru
200 g
krupicového cukru
120 ml
oleje
130 ml
vody
1
sáček kypřicího prášku do pečiva
200 g
hladké mouky

Na náplň
1 kg
jablek, oloupaných, zbavených jádřince, nakrájených nadrobno
150 g
krupicového cukru
2
sáčky vanilkového pudinkového prášku
200 ml
vody na případné rozředění

Na ozdobu
smetana ke šlehání
skořicový cukr

Příprava

1
Předehřejte troubu na 170 °C.
2
Žloutky vyšlehejte s oběma cukry a postupně přidávejte zbylé ingredience kromě bílků. Vypracujte hladké těsto. Z bílků vyšlehejte sníh, který opatrně, po malých dávkách vmíchejte do těsta. To rovnoměrně vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 minut.
3
Mezitím dejte do hrnce jablka a cukr a rozvařte je. Těsně předtím, než změknou, je zasypte pudinkovým práškem a podle potřeby rozřeďte vodou. Nechte mírně projít varem. Tuto náplň rozetřete na upečené těsto a nech­te vychladnout.
4
Až jablečná náplň vychladne, potřete ji ušlehanou smetanou a ozdobte skořicovým cukrem.