NAKUPUJTE HEZKY ČESKY
NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

Lehký jarní salát z vajíček, co zbyly od Velikonoc

Hotovo za
30 min
Obtížnost
Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Salát
  • Vegetariánské
Na Velikonoce vždycky zbude hodně vajec, se kterými je třeba si nějak poradit. Jasně, skvělá volba je například jen chleba s máslem, vajíčky, mletou paprikou a solí, na ten nedám dopustit, nebo vaječná pomazánka, ale pokud si chcete udělat komplexnější jídlo, které úplně v pohodě může plnit i roli oběda, mám tady pro vás tenhle salát, který zasytí a vajíček pojme, kolik bude potřeba.

Ingredience

Počet porcí
 
.
1 kg
kuřecí prso bez kosti
1 lžička
mleté papriky
1 lžička
kurkumy
18 g
soli
2 lžičky
mletého sušeného česneku
1 malá lžička
bílého mletého pepře
0.5 lžičky
cukru
2 lžíce
rostlinného oleje

Příprava

1

Veškeré koření smíchejte v misce. Pokud máte možnost, bouchněte do masa několikrát tenderizérem, díky tomu maso zkřehne a marináda se dostane až do samotného středu. Maso z obou stran pořádně okořeňte a pokud máte čas, marinujte klidně dva až tři dny, čím déle, tím lépe.

Aby maso neosychalo, můžete jej potřít olejem. Udělejte to ale až po několika hodinách marinování, koření se nejdříve musí dostat dovnitř! Pokud chvátáte, nechte maso marinovat alespoň 1 hodinu při pokojové teplotě a olejem nepotírejte.

Jakmile bude maso připravené, kápněte do pánve lžíci oleje a prsa opékejte asi 3–4 minuty z každé strany (záleží na jejich výšce) a před podáváním nechte chvíli odpočinout. Pokud by se začalo maso příliš brzy přichytávat, dodělejte jej při 180 stupních v troubě. 

Takto připravená kuřecí prsa můžete využít do všech tří postupů, které jsou zmíněné níže. Ale klidně i všude jinde, kde kuřecí používáte. 

Krok 2 ze 2

1. varianta zpracování // Maxi chleba s kuřecím prsem, brusinkovým dipem a rukolou

Krajíce chleba opečte nasucho v troubě hezky dokřupava. Ze zavařených brusinek, domácí majonézy a hrubozrnné hořčice smíchejte dip v poměru 1 : 1 : 1. Opečené krajíce jím potřete, doplňte plátky kyselých okurek, červenou cibulkou a lístky rukoly. Nakonec přidejte nakrájená prsa a chleba ještě na pár místech dozdobte trochou hořčice, brusinek a rukoly. Podávejte!

2. varianta zpracování // Chilli fazole s kuřecím prsem a petrželkou

Na 2 lžících oleje osmažte plátky česneku (4 ks), nakrájené stonky listové petrželky a nakrájenou chilli papričku. Jakmile začne česnek chytat barvu, přidejte plechovku loupaných rajčat, osolte a opepřete. Jídlo povařte asi 15 minut, poté doplňte také plechovkou bílých fazolí a vše dochuťte solí, pepřem, cukrem a nakrájenými lístky petrželky. Fazole naservírujte na talíř, přidejte nakrájená kuřecí prsa a k jídlu přikusujte opečenou bagetku.

3. varianta zpracování // Restované kuřecí s krémovou houbovou omáčkou a pečenou rýží

Marinovaná kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. V pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje, maso opečte ze všech stran a dejte stranou. Do pánve vhoďte 40 g másla, zhruba 500 g nakrájených hub (žampiony, hlíva), nasekanou cibulku (1 ks) a plátky česneku (3 stroužky). Jakmile začnou houby chytat barvu, osolte je, opepřete a zakápněte citronem. Poté přilijte smetanu, omáčku trochu zredukujte a dochuťte petrželkou. Nakonec do omáčky vraťte maso a krátce prohřejte. 

Jídlo doplňte rýží. Stačí v hrnci na másle nechat zesklovatět 1 nasekanou cibulku, lžičku kurkumy, přidat hrnek rýže basmati, osolit, opepřit, zalít zhruba 1,5 hrnkem vody, přivést k varu, hrnec zaklopit a rýži nechat péct při 200 stupních asi 25 minut v troubě.