• home
  • Recepty
  • Lívance z podmáslí s jogurtovým krémem a flambovaným ovocem

Lívance z podmáslí s jogurtovým krémem a flambovaným ovocem


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Konec plýtvání
  • Martin Škoda
  • Sladké
Ideální jako dezert, ale děti si na lívancích pochutnají kdykoliv, k snídani, obědu, svačině… A nebudou dlouho čekat, těsto je bez kvasnic a bez kynutí.

Ingredience

Počet porcí
 
.

NA TĚSTO
250 g
hladké mouky
1 lžička
kypřicího prášku do pečiva
0.5 lžičky
jedlé sody
0.5 lžičky
soli
1 lžička
krupicového cukru
500 ml
podmáslí
2 ks
vejce
dle potřeby
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej na opékání

NA KRÉM
500 ml
jogurtu, bílého nebo ovocného, případně zakysané smetany
2 lžíce
krupicového cukru nebo medu
1 ks
šťáva a kůra z citronu

NA FLAMBOVANÉ OVOCE
800 g
různého sezonního ovoce, zbaveného pecek, jádřinců…
2 lžíce
krupicového cukru
2 lžíce
másla
1 ks
šťáva z pomeranče
100 ml
tuzemák
na ozdobu
lístky máty a moučkový cukr

Příprava

1

Začněte těstem.

Do větší mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, solí a cukrem. Do mísy nalijte podmáslí a vejce, míchejte, až vznikne hladké těsto. Dejte ho na chvíli odpočinout, aby mohla soda začít působit.
2

Zatím si připravte krém.

Promíchejte všechny ingredience do jemného krému. Pokud použijete ovocný jogurt, uberte z dávky cukru. Krém dejte zatím do ledničky.
3
Rozehřejte pánev na střední teplotu, rozpusťte malý kousek másla nebo mašlovačkou potřete pánev olejem a menší naběračkou vlijte část těsta. Lívance by měly mít průměr přibližně 8 centimetrů, opékejte je z každé strany minutu. Dejte zatím na teplé místo a pusťte se do flambování.
4
Ovoce nakrájejte na středně velké kousky. V pánvi rozpusťte cukr na karamel s máslem. Přidejte nakrájené ovoce, krátce orestujte, zalijte alkoholem, zapalte a oflambujte.
5
Dochuťte pomerančovou šťávou a nechte mírně odvařit tekutinu. Lívance rozdělte na talíře, ozdobte je jogurtovým krémem, přidejte flambované ovoce, pár lístků máty a pocukrujte.