Lívance z podmáslí s jogurtovým krémem a flambovaným ovocem


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
  • 250 g
    hladké mouky
  • 1
    lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 0.5
    lžičky jedlé sody
  • 0.5
    lžičky soli
  • 1
    lžička krupicového cukru
  • 500 ml
    podmáslí
  • 2
    vejce
  • přepuštěné máslo nebo rostlinný olej na opékání

Na krém
  • 500 ml
    jogurtu, bílého nebo ovocného, případně zakysané smetany
  • 2
    lžíce krupicového cukru nebo medu
  • šťáva a kůra z 1 citronu

  • 800 g
    různého sezonního ovoce, zbaveného pecek, jádřinců…
  • 2
    lžíce krupicového cukru
  • 2
     lžíce másla
  • 100 ml
    tuzemáku
  • šťáva z 1 pomeranče
  • lístky máty a moučkový cukr na ozdobu

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte těstem. Do větší mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, solí a cukrem. Do mísy nalijte podmáslí a vejce, míchejte, až vznikne hladké těsto. Dejte ho na chvíli odpočinout, aby mohla soda začít působit.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatím si připravte krém. Promíchejte všechny ingredience do jemného krému. Pokud použijete ovocný jogurt, uberte z dávky cukru. Krém dejte zatím do ledničky.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozehřejte pánev na střední teplotu, rozpusťte malý kousek másla nebo mašlovačkou potřete pánev olejem a menší naběračkou vlijte část těsta. Lívance by měly mít průměr přibližně 8 centimetrů, opékejte je z každé strany minutu.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte zatím na teplé místo a pusťte se do flambování.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Ovoce nakrájejte na středně velké kousky. V pánvi rozpusťte cukr na karamel s máslem. Přidejte nakrájené ovoce, krátce orestujte, zalijte alkoholem, zapalte a oflambujte. Dochuťte pomerančovou šťávou a nechte mírně odvařit tekutinu.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Lívance rozdělte na talíře, ozdobte je jogurtovým krémem, přidejte flambované ovoce, pár lístků máty a pocukrujte.