1. home
  2. Recepty
  3. Lívance z podmáslí s jogurtovým krémem a flambovaným ovocem

Lívance z podmáslí s jogurtovým krémem a flambovaným ovocem


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

800 g
různého sezonního ovoce, zbaveného pecek, jádřinců…
2
lžíce krupicového cukru
2
 lžíce másla
100 ml
tuzemáku
šťáva z 1 pomeranče
lístky máty a moučkový cukr na ozdobu

Na těsto
250 g
hladké mouky
1
lžička kypřicího prášku do pečiva
0.5
lžičky jedlé sody
0.5
lžičky soli
1
lžička krupicového cukru
500 ml
podmáslí
2
vejce
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej na opékání

Na krém
500 ml
jogurtu, bílého nebo ovocného, případně zakysané smetany
2
lžíce krupicového cukru nebo medu
šťáva a kůra z 1 citronu

Příprava

1
Začněte těstem. Do větší mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, solí a cukrem. Do mísy nalijte podmáslí a vejce, míchejte, až vznikne hladké těsto. Dejte ho na chvíli odpočinout, aby mohla soda začít působit.
2
Zatím si připravte krém. Promíchejte všechny ingredience do jemného krému. Pokud použijete ovocný jogurt, uberte z dávky cukru. Krém dejte zatím do ledničky.
3
Rozehřejte pánev na střední teplotu, rozpusťte malý kousek másla nebo mašlovačkou potřete pánev olejem a menší naběračkou vlijte část těsta. Lívance by měly mít průměr přibližně 8 centimetrů, opékejte je z každé strany minutu.
4
Dejte zatím na teplé místo a pusťte se do flambování.
5
Ovoce nakrájejte na středně velké kousky. V pánvi rozpusťte cukr na karamel s máslem. Přidejte nakrájené ovoce, krátce orestujte, zalijte alkoholem, zapalte a oflambujte. Dochuťte pomerančovou šťávou a nechte mírně odvařit tekutinu.
6
Lívance rozdělte na talíře, ozdobte je jogurtovým krémem, přidejte flambované ovoce, pár lístků máty a pocukrujte.