1. home
  2. Recepty
  3. Lívance - základní recept

Lívance - základní recept


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na lívance
240 g
hladké mouky
40 g
krupicového cukru
4
lžičky kypřicího prášku do pečiva
čtvrt lžičky jedlé sody
špetka soli
400 ml
mléka
60 g
másla, rozpuštěného a vychladlého + navíc na smažení a přelití
2
lžičky vanilkového cukru
1
vejce

Na americké lívance
javorový sirup na přelití
kousek másla

Příprava

1
Promíchejte v míse mouku s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a solí.
2
Přidejte mléko, máslo, vanilkový cukr a vejce.
3
 3. Rozšlehejte metlou do hustého těsta a nech­te ho chvilku odpočinout.
4
4. Rozehřejte pánev na střední teplotu a rozpusťte v ní oříšek másla. Naběračkou vlijte přiměřené množství těsta.
5
5. Lívance pomalu opékejte dozlatova, a až začnou na těstu vyskakovat bublinky (trvá to asi minutu), lívance obraťte a pokračujte v opékání ještě minutu. Před podáváním jako americké lívance je přelijte sirupem a poklaďte máslem.