1. home
  2. Recepty
  3. Mazanec

Mazanec


Příprava
15 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké
PŘÍPRAVA: 15 MINUT | KYNUTÍ: 2 HODINY | PEČENÍ: 1 HODINA

Ingredience

Počet porcí
 
.

250 ml
mléka
160 g
krupicového cukru
1 kostka
droždí (42 g)
50 g
rozinek, propláchnutých
2 lžíce
rumu
350 g
hladké mouky + na podsypání
150 g
polohrubé mouky
špetka soli
130 g
másla, rozehřátého
3
žloutky, prošlehané
50 g
mandlí, nasekaných
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1
žloutek – prošlehaný
mandle na ozdobu

Příprava

1
Zahřejte část mléka, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do hrníčku vsypte rozinky a zalijte je rumem, aby nabobtnaly.
2
V zadělávací míse promíchejte obě mouky a sůl. Přidejte rozehřáté máslo, žloutky, rozinky, mandle, citronovou kůru a nakonec kvásek. Těsto velmi důkladně propracujte, dobře to zvládne robot.
3
Hladké těsto zakryjte ohřátou utěrkou a nechte hodinu na teplém místě kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
4
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj hezký bochánek, který přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout další hodinu.
5
Troubu předehřejte na 200 °C. Mazanec potřete žloutkem, posypte ho mandlemi a dejte do trouby. Na 200 °C pečte jen 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte hodinu. Dostatečné upečení zkontrolujte špejlí: musí vyjít suchá.
6
Hotový mazanec nechte vychladnout na mřížce.