Ovocný koláč od Jaruš


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 600 g
    vypeckovaných švestek, rozpůlených nebo nakrájených na měsíčky

Na těsto
  • 300 g
    hladké mouky
  • 60 g
    krupicového cukru
  • 20 g
    droždí
  • 0.5
    sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2
    vejce
  • 6
    lžic oleje + špetka soli
  • 100 ml
    mléka
  • máslo na vymazání pekáčku

Na tvaroh
  • 1
    kostka (250 g) tučného tvarohu
  • 1
    žloutek
  • 2
    lžíce másla pokojové teploty
  • 0.5
    sáčku vanilkového pudinku
  • 1
    sáček vanilkového cukru
  • 2
    lžíce krupicového cukru

Na drobenku
  • 150 g
    hrubé mouky
  • 150 g
    krystalového cukru
  • 150 g
    másla pokojové teploty
  • mletá skořice podle chuti

Příprava

  1. Krok 1
    Z ingrediencí na těsto vypracujte hladkou a spíš tuhou hmotu. Těsto vymačkejte prsty do vymazaného pekáčku do tenkého plátu. Nechte odležet na teplém místě a zatím se pusťte do další přípravy.
  2. Krok 2
    Ingredience na tvaroh vymíchejte dohladka, pokud bude směs příliš tuhá, přidejte mléko. Suroviny na drobenku propojte prsty do drobných hrudek.
  3. Krok 3
    Troubu rozehřejte na 180 °C.
  4. Krok 4
    Na těsto v pekáčku rozetřete rovnoměrně tvaroh, na něj úhled­ně poskládejte nakrájené švestky slupkou dolů a posypte je drobenkou. Pečte 30–40 minut, až začnou okraje koláče zlátnout.