Paříž–Brest
Příprava
25 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost
Kategorie
Ingredience
Počet porcí
.
Na praliné
80 g
mandlí
120 g
lískových oříšků
200 g
krupicového cukru
Na odpalované těsto
100 ml
vody
80 ml
plnotučného mléka
60 g
másla
2
lžičky hnědého cukru
špetka soli
110 g
hladké mouky
3
vejce, prošlehaná
moučkový cukr a plátky mandlí na dokončení
Na krémovou náplň
350 ml
mléka
4
žloutky
60 g
krupicového cukru
20 g
hladké mouky
20 g
kukuřičného škrobu
210 g
másla, pokojové teploty
240 g
praliné
Příprava
1
Nejprve si připravte praliné. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte v ní 10 minut mandle a lískové oříšky. Vysypte je na utěrku, přikryjte je a dlaněmi rolujte, abyste z nich odstranili slupku. Nechte zchladnout. Na pánvi nechte zkaramelizovat cukr a vmíchejte do něj oříšky. Hmotu rozetřete do tenké vrstvy na silikonovou podložku nebo potravinářskou fólii a nechte zchladnout. Kousek si nechte na ozdobu, zbytek rozlámejte na kousky a zpracujte v robotu na hladkou pastu.
2
Na odpalované těsto přiveďte k varu vodu, mléko, máslo, cukr a sůl. Jakmile směs začne vřít, sundejte hrnec z plotýnky a vsypte naráz všechnu mouku. Míchejte, dokud se těsto nepřestane přichytávat hrnce. Na chvilku vraťte na plotýnku a ještě chvíli míchejte. Pak nechte těsto trochu zchladnout a postupně do něj po jednom zapracujte vejce.
3
Na pečicí papír na plechu si zespodu nakreslete kruh o průměru 25 cm. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s trubičkou s větším otvorem a po obvodu nakresleného kruhu vytvořte dva soustředné kruhy z těsta vedle sebe a nakonec ještě jeden navrch.
4
Než plech dáte do trouby, posypte pruhy zlehka moučkovým cukrem a hustě plátky mandlí. Pečte 40 minut. Neotvírejte dvířka trouby, jinak těsto spadne! Upečený věnec nechte 15 minut v otevřené troubě.
5
Zatím pojďte na krém. Přiveďte k varu mléko. V míse nebo robotu vyšlehejte žloutky s cukrem, nakonec vmíchejte mouku a škrob. Do vaječného základu pomalu vlijte horké mléko, promíchejte. Směs dejte na sporák, přiveďte k varu a za stálého míchání 2 minuty vařte.
6
Vypněte plotýnku a vmíchejte 60 g másla. Krém naneste na tác vyložený potravinářskou fólií, přikryjte těsně druhým kusem fólie a nechte vychladnout.
7
Pak krém prošlehejte dohladka v robotu. Vmíchejte oříškovou pastu a 150 g másla a pokračujte ve šlehání, dokud nebudete mít hladký a nadýchaný krém.
8
Věnec rozřízněte, naplňte krémem, ozdobte odloženými oříšky v karamelu. Dejte do lednice, před podáváním pocukrujte.