Plněné labutě


Příprava
15 min
Hotovo za
55 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 240 ml
    vody
  • 1.5
    lžičky krupicového cukru
  • špetka soli
  • 115 g
    másla
  • 130 g
    hladké mouky
  • 4
    velká vejce
  • moučkový cukr na posypání

Na potření
  • 1
    vejce
  • 1
    lžička vody

Na náplň
  • 200 ml
    smetany ke šlehání
  • 2
    lžičky instantní kávy (prášku)

Příprava

  1. Krok 1
    Troubu předehřejte na 220 °C. Připravte si 2 plechy, vyložené pečicím papírem.
  2. Krok 2
    Vodu, cukr, sůl a máslo přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, sundejte hrnec z plotny a vsypte všechnu mouku. Míchejte, až se těsto přestane přichytávat hrnce. Na chvilku vraťte na plotýnku a ještě chvíli míchejte. Pak nechte těsto trochu zchladnout a postupně do něj po jednom zapracujte vejce.
  3. Krok 3
    Těsto přendejte do cukrářského sáčku. Na jeden plech nastříkejte 12 labutích krků ve tvaru písmene S, na druhý 12 tělíček ve tvaru srdíčka – tvary si můžete předkreslit zespodu na pečicí papír, aby vám to šlo lépe.
  4. Krok 4
    Prošlehejte vejce s vodou a krky i tělíčka potřete. Plech s krky dejte na chvíli do mrazáku. Tělíčka pečte 5 minut na 220 °C, pak teplotu snižte na 190 °C a pečte ještě 15 minut dozlatova. Pak upečte krky, bude jim stačit 15 minut. Nechte vše vychladnout.
  5. Krok 5
    Těla vodorovně rozřízněte a pak ještě rozřízněte na půl horní část, abyste vytvořili křídla.
  6. Krok 6
    Ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku a vmíchejte do ní kávový prášek. Krk přidržte na správném místě, naplňte tělíčko šlehačkou a naaranžujte křídla. Zlehka pocukrujte.