Profiterolky se slaným karamelem


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 75 ml
    plnotučného mléka
  • 100 ml
    vody
  • 2
    lžičky hnědého cukru
  • špetka soli
  • 50 g
    másla
  • 110 g
    hladké mouky
  • 2
    vejce, prošlehaná

Na slaný karamel
  • 100 g
    hnědého cukru
  • 150 ml
    smetany ke šlehání
  • špetka soli
  • půl žloutku
  • 150 g
    másla, pokojové teploty

Na ozdobu
  • 2
    lžíce krupicového cukru
  • 1
    lžíce vody
  • slané arašídy, nasekané

Příprava

  1. Krok 1

    Předehřejte troubu na 180 °C. Přiveďte k varu mléko, vodu, cukr, sůl a máslo. Jakmile směs začne vřít, sundejte hrnec z plotýnky a vsypte najednou všechnu mouku. Míchejte, až se těsto přestane přichytávat hrnce. Ještě chvíli míchejte, aby těsto trochu zchladlo, a postupně do něj po jednom zapracujte vejce.


  2. Krok 2
    Vláčné těsto přendejte do cukrářského sáčku bez trubičky. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kopečky velké jako vlašské ořechy, nechte mezi nimi dostatek místa. Pečte 30 minut, aby byly nafouknuté a zlaté. Nechte je vychladnout.
  3. Krok 3
    Na karamelovou náplň nasypte cukr na pánev a nechte zkaramelizovat. Vlijte smetanu, ztlumte plamen a dobře promíchejte. Vmíchejte sůl, žloutek a nakonec máslo. Náplň nechte alespoň hodinu zchladnout v lednici.
  4. Krok 4
    Upečené profiterolky rozřízněte na polovinu a naplňte karamelovou náplní.
  5. Krok 5
    Na ozdobu nasypte na pánev cukr a nechte zkaramelizovat, pak opatrně vlijte vodu a promíchejte. Polevou zalijte profiterolky a posypte arašídy.