1. home
  2. Recepty
  3. Trdelník na ohni

Trdelník na ohni


Příprava
15 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Sladké

Ingredience

Počet porcí
 
.

250 ml
vlažného mléka
21 g
droždí
100 g
moučkového cukru
40 g
másla, pokojové teploty + na potření
40 g
sádla, pokojové teploty
2
vejce
500 g
polohrubé mouky
špetka soli
krystalový cukr na posypání
mletá skořice na posypání

Příprava

1
Rozdrobte do poloviny mléka droždí, promíchejte s trochou cukru a nechte vzejít kvásek.
2
Máslo a sádlo vyšlehejte s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. V míse vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout, až zdvojnásobí objem
3
Zatím rozpalte v ohništi tak deseticentimetrovou vrstvu dřevěného uhlí. Počkejte, až zbělá, a pak začne červenat.
4
Vykynuté těsto rozdělte na pět dílů a z každého vyválejte dlouhý pruh. Těsto namotejte třeba na klacek o průměru 4 centimetry. Rukou ho pevně přitlačte, aby se z válečku stal plochý pruh těsta. Mezery zmizí a na klacku je namotaný souvislý prstenec těsta.
5
Potřete ho máslem, posypte cukrem a položte na rošt či držte nad ohněm v dostatečné výšce, aby se těsto pomalu opékalo dozlatova.
6
Nakonec posypte trdelník skořicí.