Vdolky se žahourem

Příprava
30 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost
Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.
NA VDOLKY
1 kostka
droždí (42 g)
250 ml
vlažného mléka nebo vody
1 lžička
krupicového cukru
500 g
hladké mouky penny + na podsypání
1 špetka
soli penny
1
vejce
100 g
rozpuštěného másla nebo sádla + máslo na potření
NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ
400 g
borůvek
60 g
krupicového cukru
150 ml
smetany ke šlehání boni
tvrdý tvaroh na strouhání (nebo šlehačka)
moučkový cukr

Příprava

1
Připravte si kvásek. Droždí rozdrobte do části vlažného mléka nebo vody, přidejte cukr a nechte vzejít.
2
Do větší mísy prosejte mouku, osolte, vlijte zbylé mléko, vejce a kvásek. Těsto dobře zpracujte v robotu nebo ručně. Zakryjte ho ohřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem.
3
Z vykynutého těsta vykrajujte skleničkou nebo lžící kusy těsta a vytvarujte z nich tenké vdolky. Na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou klaďte vdolky a nechte je ještě 15–20 minut kynout.
4
Troubu předehřejte na 180 °C. Vdolky pečte 20 minut. Hotové jsou ještě bledé, podobně jako obyčejný rohlík. Upečené vdolky potřete rozpuštěným máslem a ozdobte je žahourem a strouhaným tvarohem, případně šlehačkou. Podle chuti pocukrujte.
5

NA ŽAHOUR A K PODÁVÁNÍ

Omyté a okapané borůvky vložte do hrnce, přisypte cukr, podlijte trochou vody, promíchejte, vařečkou borůvky trochu pomačkejte a povařte.
6
Pak do borůvek vlijte smetanu a promíchejte. Nebo nechte borůvky zchladnout a promíchejte je s vyšlehanou smetanou.