Velikonoční minikoblížky


Příprava
20 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

250 ml
vlažného mléka
40 g
krupicového cukru
250 g
hladké mouky
250 g
polohrubé mouky
30 g
droždí
40 g
másla
4
žloutky
1
lžíce slivovice nebo rumu
špetka soli
250 ml
řepkového oleje
moučkový cukr na posypání

Příprava

1
Část mléka ohřejte, přidejte lžíci cukru, mouky a rozdrobte droždí. Zamíchejte, nechte na teplém místě vzejít.
2
V robotu vyšlehejte máslo a zbývající cukr do světlé pěny, pak postupně přidávejte žloutky. Teď přilijte drožďový kvásek, slivovici či rum a zbývající mléko, vsypte sůl a obě mouky. Zpracujte v robotu do hladkého těsta a nechte ho vykynout přikryté teplou utěrkou, až zdvojnásobí objem.
3
Těsto pak vyklopte na pracovní plochu a rozválejte ho na placku silnou 2 centimetry. Z ní vykrajujte kolečka o průměru 3 centimetry a nechte je ještě 10 minut kynout.
4
Rozehřejte olej v pánvi nebo v kastrolu, vložte do něj koblížky, přiklopte poklicí, pak po chvilce odklopte, otočte a další chvilku smažte dozlatova.
5
Hotové koblížky dávejte na papírové utěrky a podávejte pocukrované, případně s porcí džemu.