Věnečky


Příprava
20 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
250 ml
vody
špetka soli
100 g
másla + na vymazání
150 g
polohrubé mouky
3
vejce

Na krém
500 ml
mléka
1.5
sáčku vanilkového pudinkového prášku
100 g
krupicového cukru
125 g
másla
100 ml
rumu

Na polevu
150 g
moučkového cukru
1
 lžíce rumu
2
lžíce horkého mléka

Příprava

1
Do středně velkého hrnce dejte vařit 250 ml vody se solí a máslem. Až se začne voda vařit a máslo se rozpustí, přisypte mouku a důkladně míchejte, až se přestane přichytávat ke dnu. Trvá to asi 5 minut.
2
Hrnec se spařenou moukou sundejte z plotny, nechte trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte ručním šlehačem jedno vejce za druhým. Vznikne husté, hladké a táhlé těsto.
3
Troubu předehřejte na 180 °C.
4
Těsto přesuňte do cukrářského sáčku. Plech vymažte máslem a skleničkou si na něm naznačte kolečka. Na vyznačená kolečka vytvořte cukrářským sáčkem věnečky, konečky prstů je pokropte studenou vodou a dejte je péct. Na dno trouby předem dejte kastrůlek s vodou, věnečky pak krásně nabydou. Pečte 30 minut a při tom neotevírejte troubu.
5
Upečené věnečky nechte vychladnout, rozřízněte je pilkovým nožem a naplňte krémem.
6
Na krém svařte mléko, rozkvedlejte do něj 1½ sáčku pudinkového prášku a cukr a vymíchejte hladký pudink. Do zchladlého pudinku vmíchejte ručně nebo elektrickým šlehačem máslo pokojové teploty, až vznikne hladký krém. Potom přidejte rum.
7
Nakonec věnečky potřete polevou, kterou připravíte tak, že smícháte cukr, rum a horké mléko a asi 10 minut všechno třete.