Věnečky


Příprava
20 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Sladké
  • Zákusky

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
  • 250 ml
    vody
  • špetka soli
  • 100 g
    másla + na vymazání
  • 150 g
    polohrubé mouky
  • 3
    vejce

Na krém
  • 500 ml
    mléka
  • 1.5
    sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 100 g
    krupicového cukru
  • 125 g
    másla
  • 100 ml
    rumu

Na polevu
  • 150 g
    moučkového cukru
  • 1
     lžíce rumu
  • 2
    lžíce horkého mléka

Příprava

  1. Krok 1
    Do středně velkého hrnce dejte vařit 250 ml vody se solí a máslem. Až se začne voda vařit a máslo se rozpustí, přisypte mouku a důkladně míchejte, až se přestane přichytávat ke dnu. Trvá to asi 5 minut.
  2. Krok 2
    Hrnec se spařenou moukou sundejte z plotny, nechte trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte ručním šlehačem jedno vejce za druhým. Vznikne husté, hladké a táhlé těsto.
  3. Krok 3
    Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Krok 4
    Těsto přesuňte do cukrářského sáčku. Plech vymažte máslem a skleničkou si na něm naznačte kolečka. Na vyznačená kolečka vytvořte cukrářským sáčkem věnečky, konečky prstů je pokropte studenou vodou a dejte je péct. Na dno trouby předem dejte kastrůlek s vodou, věnečky pak krásně nabydou. Pečte 30 minut a při tom neotevírejte troubu.
  5. Krok 5
    Upečené věnečky nechte vychladnout, rozřízněte je pilkovým nožem a naplňte krémem.
  6. Krok 6
    Na krém svařte mléko, rozkvedlejte do něj 1½ sáčku pudinkového prášku a cukr a vymíchejte hladký pudink. Do zchladlého pudinku vmíchejte ručně nebo elektrickým šlehačem máslo pokojové teploty, až vznikne hladký krém. Potom přidejte rum.
  7. Krok 7
    Nakonec věnečky potřete polevou, kterou připravíte tak, že smícháte cukr, rum a horké mléko a asi 10 minut všechno třete.