1. home
  2. Recepty
  3. Žemlovka s vanilkovým krémem

Žemlovka s vanilkovým krémem


Příprava
20 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Sladké
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na žemlovku
360 g
starší veky nebo rohlíků, nakrájených na plátky
80 g
másla
100 ml
tekutého medu nebo cukr dle chuti
3
vejce
špetka soli
1
sáček vanilkového cukru
kůra z ½ citronu
400 ml
mléka
1 kg
jablek
1
lžíce krystalového cukru
1
lžička mleté skořice
šťáva z 1 citronu
hrst rozinek, propláchnutá, okapaná

Na krém
250 ml
smetany ke šlehání (33%)
1
sáček vanilkového cukru
70 g
krystalového cukru
10 g
kuřičného škrobu
3
žloutky
30 g
másla

Příprava

1
Nejprve opečte plátky veky nebo rohlíků nasucho na pánvi.
2
Rozpusťte v kastrůlku máslo, přidejte med či cukr a touto směsí potřete veky. Ušlehejte v širší míse vejce se solí, vanilkovým cukrem, kůrou z citronu a s mlékem.
3
Do této směsi namočte plátky pečiva a nechte je, aby nasákly tekutinu.
4
Jablka nastrouhejte nahrubo, oslaďte, přidejte skořici, citronovou šťávu a rozinky. Důkladně promíchejte.
5
Pekáč vyložte pečicím papírem nebo vymažte zapékací mísu máslem. Na dno vyskládejte polovinu vymačkaných plátků veky. Pokračujte vrstvou jablek a další vrstvu opakujte s vekou. Tu zalijte zbylým mlékem z namáčení. Žemlovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut dozlatova.
6
Na vanilkový krém v rendlíku přiveďte k mírnému varu smetanu s vanilkovým cukrem. V míse smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Přidejte žloutky a promíchejte.
7
Vaječnou směs začněte přidávat do smetany, míchejte, aby se nesrazila, přiveďte krém k mírnému varu – zhoustne docela rychle.
8
Nakonec krém zjemněte máslem a podle libosti ještě doslaďte. Žemlovku podávejte politou vanilkovým krémem.