1. home
  2. Hana Střítecká

Proč je důležité posílit imunitu v období pandemie?

Pandemie COVID-19 ovlivnila způsob života každého z nás. Omezení pohybu mimo domov a uzavření stravovacích provozů se projevilo na našem vztahu k potravinám a jídlu. Začali jsme více vařit doma a hlavně také konzumovat sladké a slané neřesti během naší práce z domova - vždyť do špajzu je to přeci jenom kousek. Což spolu se zvýšenou konzumací alkoholu a omezeným pohybem nám na zdraví zrovna dvakrát nepřidá. Co tedy s tím?


Spojili jsme se se známou nutriční terapeutkou Hanou Stříteckou, kterou znáte také z TV. Ta vám prozradí několik jednoduchých pravidel, díky kterým bude váš imunitní systém v plné síle.  


Kdo je Ing. Hana Střítecká, Ph.D. :


  • diplomovaná nutriční terapeutka,
  • ředitelka spolku FÉR potravina,
  • odborná garantka projektu S dětmi proti obezitě,
  • autorizovaná výživová poradkyně –⁠  akce pro veřejnost, kurzy pro výživové poradce,
  • vysokoškolská pedagožka –⁠ působí na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity Obrany v Hradci Králové a přednáší na Lékařské fakultě v Olomouci.

Jak se lépe stravovat v období pandemie?

Plánujte – nakupujte jen to, co potřebujete na týden


Obchody s potravinami nejen, že nejsou zavřené, ale jsou i dobře zásobené, není tedy potřeba nakupovat do zásoby. Naplánujte si jídelníček na týden a podle toho nakupte. 


 Vařte z čerstvého


Nakupujte čerstvé a sezónní suroviny, které jsou vyprodukované v Čechách. V PENNY podporují české výrobky. Vědí, odkud pochází i kdo se o ně staral. 


Konzumujte dostatek vlákniny


Vláknina přispívá k udržení zdravého trávicího traktu a delšího pocitu zasycení, čímž pomáhá zabraňovat přejídání. Abyste si zajistili dostatečný přívod vlákniny, zařazujte zeleninu a ovoce do každého jídla. V PENNY najdete ovoce a zeleninu od místních farmářů, které jsou pro váš organismus navíc přirozenější a mívají lepší chuť. 


Omezte přívod soli a cukru


WHO doporučuje snížit konzumaci soli pod 5 g za den a aby z přidaného cukru pocházelo méně než 5 % celkového přívodu naší energie (cca 6 čajových lžiček). Pokud toužíte po něčem sladkém, zkuste ovoce nebo kousek kvalitní vysokoprocentní čokolády.


Nezapomínejte na pitný režim


Dobrá hydratace je základ. Suché sliznice jsou totiž náchylnější k infekcím, než ty dobře hydratované. Obyčejná voda z kohoutku úplně stačí. Pokud vám nechutná, vyzkoušejte pramenité vody TANJA z Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Můžete přidat i kolečko pomeranče nebo citronu a nějakých bylinek – klidně sušených (máta, meduňka, rozmarýn, levandule…).

Samozřejmě je možné pít i zelené, bílé, ovocné a bylinkové čaje. Zkuste KOUZELNÝ ČAJ. Uvidíte, jak vám zachutná. Silný černý čaj, stejně jako káva, by neměl být základem pitného režimu, ale neznamená to, že se jim musíme zcela vyhnout. 

Na co si dát pozor?

  • Velikost porcí

    Ne nadarmo se říká „Jez do polosyta, pij do polopita, budeš živ dlouhá léta.“ Dlouhodobý pobyt doma s omezenou fyzickou aktivitou může vést k přejídání, kdy nejíme z hladu, ale z nudy.
  • Skrytý tuk

    Tuk je velmi bohatý zdroj energie, neboli pokud nemáme výdej, nepotřebujeme ho tolik. Zkuste tedy omezit smažená jídla a vybírat takové kulinářské úpravy, které nevyžadují tuk vůbec nebo jen málo, např. vaření, dušení, pečení či restování namísto smažení. 

    A hlavně omezte konzumaci výrobků, které obsahují palmový, kokosový a ztužený olej nebo tuk. Podívejte se na časopis S PENNY u stolu, kde najdete inspiraci na chutné recepty. 

  • Alkohol

    Konzumace alkoholu je nejen škodlivá, ale také oslabuje náš imunitní systém. Navíc alkohol netlumí případné příznaky deprese, úzkosti nebo strachu, které se přirozeně mohou objevit během izolace a karantény, ale ještě je umocňuje.

    Pokud už nějaký alkohol přece jenom chcete, dejte přednost tomu „měkkému“ pivu nebo vínu, a to v rozumné míře. Raději jako součást oběda nebo večeře, ne samostatně jen tak u televize. To pak s sebou nese i zvýšenou konzumaci nevhodných pochutin, jako jsou chipsy, slané oříšky apod.

Na co si dát pozor?

  • Velikost porcí

    Ne nadarmo se říká „Jez do polosyta, pij do polopita, budeš živ dlouhá léta.“ Dlouhodobý pobyt doma s omezenou fyzickou aktivitou může vést k přejídání, kdy nejíme z hladu, ale z nudy.
  • Skrytý tuk

    Tuk je velmi bohatý zdroj energie, neboli pokud nemáme výdej, nepotřebujeme ho tolik. Zkuste tedy omezit smažená jídla a vybírat takové kulinářské úpravy, které nevyžadují tuk vůbec nebo jen málo, např. vaření, dušení, pečení či restování namísto smažení. 

    A hlavně omezte konzumaci výrobků, které obsahují palmový, kokosový a ztužený olej nebo tuk. Podívejte se na časopis S PENNY u stolu, kde najdete inspiraci na chutné recepty. 

  • Alkohol

    Konzumace alkoholu je nejen škodlivá, ale také oslabuje náš imunitní systém. Navíc alkohol netlumí případné příznaky deprese, úzkosti nebo strachu, které se přirozeně mohou objevit během izolace a karantény, ale ještě je umocňuje.

    Pokud už nějaký alkohol přece jenom chcete, dejte přednost tomu „měkkému“ pivu nebo vínu, a to v rozumné míře. Raději jako součást oběda nebo večeře, ne samostatně jen tak u televize. To pak s sebou nese i zvýšenou konzumaci nevhodných pochutin, jako jsou chipsy, slané oříšky apod.

Které vitaminy jsou pro imunitní systém důležité?

  • Zejména vitamin C.
  • Získáme ho z čerstvé zeleniny a ovoce. 
  • Ideálně v 5 porcích za den. 
  • Zdrojem vitaminu C jsou i brambory, ale musíte je uvařit ve slupce a oloupat až po uvaření. 
  • Dalším důležitým vitaminem je vitamin D
  • Ten kvůli omezenému pohybu a zimnímu období ze sluníčka úplně nezískáme, ale je dostupný v mléčných výrobcích, a hlavně v rybách. 
  • V těch jsou i velmi důležité omega 3 mastné kyseliny, které také pomáhají našemu organismu v době nemocí. 
  • Zařazujte alespoň 1× týdně čerstvou, nejlépe mořskou rybu a 1× týdně pomazánku z rybiček nebo alespoň přidejte rybí tuk do salátu.