1. home
  2. Recepty
  3. Bramboračka

Bramboračka


Příprava
15 min
Hotovo za
25 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

2
hrsti sušených hub
4
brambory, nakrájené na kostky
2
mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
1
celer, oloupaný a přepůlený
1
celá cibule, oloupaná
menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
kostka bujonu (nemusí být)
50 g
másla
50 g
hladké mouky
sůl a pepř
majoránka podle chuti
stroužky česneku, drcené
vejce
čerstvá petrželka

Příprava

1
Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. 
2
Do velkého hrnce dám vařit 1,5 litru vody, brambory a všechnu zeleninu. Přidám předvařené sušené houby i s vodou, ve které se vařily, a bujon.
3
Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.
4
Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Posypu hrstkou čerstvé petrželky a je hotovo.