1. home
  2. Recepty
  3. Domácí zelňačka

Domácí zelňačka


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky

Ingredience

Počet porcí
 
.

1
lžíce sádla
1
velká cibule, nakrájená najemno
2
nožičky uherské klobásy, nakrájené na kolečka, nebo anglické slaniny, nakrájené na kostky
2
stroužky česneku, drcené
2
lžíce mleté sladké papriky
3
větší brambory, oloupané, nakrájené na kostky
2
bobkové listy
4
kuličky nového koření
sůl a pepř
1 l
vody
500 g
kysaného zelí, propláchnutého, nakrájeného
2
 lžíce másla
2
lžíce hladké mouky
pažitka nebo čerstvá petrželka k podávání
zakysaná smetana k podávání

Příprava

1
Rozpalte sádlo v hrnci a nechte na něm zesklovatět cibuli, přidejte klobásu a nechte ji osmahnout, aby pustila trochu tuku.
2
Přidejte česnek, mletou papriku a nechte malou chvilku opéct. Vsypte nakrájené brambory, promíchejte se základem, přidejte koření a zalijte vodou. Nechte vařit 10 minut, pak přidejte zelí a vařte 20 minut.
3
Zatím si udělejte jíšku: rozehřejte máslo a vsypte do něj mouku, vymíchejte řídkou jíšku, ještě teplou ji vlijte do vařící polévky. Po 5 minutách šťouchadlem trošku rozdrobte brambory.
4
Můžete podávat posypané pažitkou či petrželkou, případně s kopečkem zakysané smetany.