Extra jedlé placky ze zbylých brambor


Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
Brambory jsou u nás zřejmě nejčastější přílohou. Tento recept vám ukáže, jak s nimi nejlépe naložit a zároveň neplýtvat, ať už jsou vařené, šťouchané, nebo třeba v podobě bramborové kaše. A co si tedy dnes uvaříme? Budou to vynikající křupavé placky, které doplníme výběrem dalších surovin tak, aby z nich vzniklo jídlo, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
250 ml
vlažné vody
7 g
sušeného droždí
500 g
uvařených brambor
3 lžíce
olivového oleje
hladká mouka dle potřeby (2 až 3 hrnky)
1 lžička
soli
2 hrsti
kukuřičné krupice (není nutné)

Na vege placku
3
zbylé vařené brambory
100 g
čedaru
200 g
mozzarelly
sůl, čerstvě mletý černý pepř
2 lžíce
extra panenského olivového oleje
1
větší snítka rozmarýnu

Na masovou placku
3
zbylé vařené brambory
zbytek kvalitní klobásky
150 g
slaniny
100 g
čedaru
200 g
mozzarelly
1 hrst
cherry rajčat
sůl, čerstvě mletý černý pep
1 lžíce
extra panenského olivového oleje

Na servírování
jarní cibulka

Příprava

1
Droždí promíchejte s vodou a nechte pár minut stát. Mezitím do misky nastrouhejte vařené brambory. Pokud máte brambory šťouchané, nic se neděje, jen případně rozmačkejte větší kousky, aby bylo těsto jemné.
2
Brambory osolte, přidejte olej a také část mouky, promíchejte a přilijte vodu s kvasnicemi. Postupně přisypejte další mouku a míchejte. Po chvíli začne těsto houstnout, tvořit hrudky. V ten okamžik jej přesuňte na pomoučený vál a začněte hníst. Dobře ho propracovávejte asi 5 až 8 minut, podle potřeby přidávejte další mouku. Je třeba, aby těsto začalo být elastické. Jakmile půjde hezky roztahovat do délky a nebude se lepit k podložce, přesuňte ho zpátky do mísy vytřené trochou oleje. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Plechy posypte trochou krupice, ať se na ně těsto při pečení nelepí.
3
Vykynuté těsto přesuňte zpátky na vál posypaný moukou, rozdělte na polovinu a z každé vytvarujte tenkou placku. Placky následně přemístěte na plech, roztáhněte je až do krajů, podle potřeby, aby nakonec těsto nemělo více než 1 cm na výšku, ideálně 0,5 cm. Takto připravené těsto můžete začít zdobit a péct.
4

Vege placka: Na placku rovnoměrně rozdělte sýr, plátky brambor a snítky rozmarýnu.

Masová placka: Na placku rovnoměrně rozdělte sýr, plátky brambor, klobásky, kousky slaniny a přepůlená rajčata.

Obě placky mírně osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a při 220 stupních pečte asi 20 minut.

5

Na servírování

Hotové placky můžete posypat trochou jarní cibulky, chutnají skvěle jak za tepla, tak za studena.