Extra jedlé placky ze zbylých brambor


Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
Brambory jsou u nás zřejmě nejčastější přílohou. Tento recept vám ukáže, jak s nimi nejlépe naložit a zároveň neplýtvat, ať už jsou vařené, šťouchané, nebo třeba v podobě bramborové kaše. A co si tedy dnes uvaříme? Budou to vynikající křupavé placky, které doplníme výběrem dalších surovin tak, aby z nich vzniklo jídlo, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na těsto
  • 250 ml
    vlažné vody
  • 7 g
    sušeného droždí
  • 500 g
    uvařených brambor
  • 3 lžíce
    olivového oleje
  • hladká mouka dle potřeby (2 až 3 hrnky)
  • 1 lžička
    soli
  • 2 hrsti
    kukuřičné krupice (není nutné)

Na vege placku
  • 3
    zbylé vařené brambory
  • 100 g
    čedaru
  • 200 g
    mozzarelly
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce
    extra panenského olivového oleje
  • 1
    větší snítka rozmarýnu

Na masovou placku
  • 3
    zbylé vařené brambory
  • zbytek kvalitní klobásky
  • 150 g
    slaniny
  • 100 g
    čedaru
  • 200 g
    mozzarelly
  • 1 hrst
    cherry rajčat
  • sůl, čerstvě mletý černý pep
  • 1 lžíce
    extra panenského olivového oleje

Na servírování
  • jarní cibulka

Příprava

  1. Krok 1
    Droždí promíchejte s vodou a nechte pár minut stát. Mezitím do misky nastrouhejte vařené brambory. Pokud máte brambory šťouchané, nic se neděje, jen případně rozmačkejte větší kousky, aby bylo těsto jemné.
  2. Krok 2
    Brambory osolte, přidejte olej a také část mouky, promíchejte a přilijte vodu s kvasnicemi. Postupně přisypejte další mouku a míchejte. Po chvíli začne těsto houstnout, tvořit hrudky. V ten okamžik jej přesuňte na pomoučený vál a začněte hníst. Dobře ho propracovávejte asi 5 až 8 minut, podle potřeby přidávejte další mouku. Je třeba, aby těsto začalo být elastické. Jakmile půjde hezky roztahovat do délky a nebude se lepit k podložce, přesuňte ho zpátky do mísy vytřené trochou oleje. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout asi 30 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Plechy posypte trochou krupice, ať se na ně těsto při pečení nelepí.
  3. Krok 3
    Vykynuté těsto přesuňte zpátky na vál posypaný moukou, rozdělte na polovinu a z každé vytvarujte tenkou placku. Placky následně přemístěte na plech, roztáhněte je až do krajů, podle potřeby, aby nakonec těsto nemělo více než 1 cm na výšku, ideálně 0,5 cm. Takto připravené těsto můžete začít zdobit a péct.
  4. Krok 4

    Vege placka: Na placku rovnoměrně rozdělte sýr, plátky brambor a snítky rozmarýnu.

    Masová placka: Na placku rovnoměrně rozdělte sýr, plátky brambor, klobásky, kousky slaniny a přepůlená rajčata.

    Obě placky mírně osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a při 220 stupních pečte asi 20 minut.

  5. Krok 5

    Na servírování

    Hotové placky můžete posypat trochou jarní cibulky, chutnají skvěle jak za tepla, tak za studena.