Flambované banány s kaki a zakysanou smetanou


Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Zákusky
  • Konec plýtvání

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na banány
5 ks
přezrálý nebo potlučený banán
2 ks
kaki
3 lžíce
másla
cukr (dle chuti)
šťáva z 1 pomeranče
1
panák rumu nebo brandy

Na servírování
180 g
zakysané smetany
několik lístků čerstvé máty (není nutné)

Příprava

1
Banány oloupejte a pokud chcete, tak přepulte. Já je ale rád nechám vcelku. V pánvi rozehřejte máslo a začněte banány smažit. Pokračujte, dokud se hezky nezbarví, teprve pak je obraťte.
2
Po chvíli přihoďte dobře omyté na půlměsíčky nakrájené kaki i se slupkou (tu vyhazovat nemusíte, jsou v ní vitamíny a na pánvi krásně změkne). Jakmile banány i kaki obrátíte, kápněte do pánve panák rumu, alkohol zapalte a ovoce oflambujte.
3
Poté přisypte cukr dle chuti a počketejte, dokud nezkaramelizuje. Nakonec do pánve kápněte taky šťávu z pomeranče a vše už jen krátce prohřejte.
4
Pánev sundejte z vařiče a pokud vám zbyl malý kousek másla, dejte ho k tam. Pánví párkrát zakružte. Krouživým pohybem se omáčka z pomerančovové šťávy a másla krásně zahustí.
5
Banány nandejte na talíř, přidejte plátky kaki, jídlo zalijte pomerančovou omáčkou, dozdobte mátou i zakysanou smetanou a ihned snězte! :)
6

Škoda nevědět:

Pokud si chcete jídlo ještě trochu vylepšit, tak nakonec místo zakysané smetany přidejte kopeček dobré vanilkové zmrzliny, uvidíte, jak to dezert zase pozmění. Garantuji vám, že i v zimě přijde zmrzlina překvapivě vhod. Mimo banánů na flambování použijte klidně i starší meruňky, broskve, nebo třeba švestky.