• home
  • Recepty
  • Grilované maso, salát z grilované zeleniny a česneková majonéza ze zbytků mléka

Grilované maso, salát z grilované zeleniny a česneková majonéza ze zbytků mléka

Příprava
20 min
Hotovo za
65 min
Obtížnost
Kategorie
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

1 kg
kuřecích prsou s kůží nebo vepřové krkovice nebo panenky
podle chuti
pečivo k podávání

NA MARINÁDU
1 lžička
drceného kmínu
4 stroužky
česneku, drcené
1 lžička
cukru
dle chuti
sůl a pepř
1 lžíce
rostlinného oleje

NA ČESNEKOVOU MAJONÉZU
1 lžička
medu
3 stroužky
česneku, drcené
1 lžička
medu
dle chuti
sůl a pepř
600 ml
rostlinného oleje
150 ml
mléka

NA SALÁT Z GRILOVANÉ ZELENINY
1 ks
cuketa, nakrájená na větší kusy
4 ks
papriky, červené a žluté, zbavené semínek, na širší pruhy
2 ks
červené cibule, oloupané, nakrájené na čtvrtky
1 lžic
bazalkového nebo rajčatového pesta
80 g
sušených rajčat, nasekaných
dle chuti
sůl a pepř
1 lžíce
rostlinného oleje
1 lžíce
šťávy z citronu
pár
lístků bazalky

Příprava

1
Na marinádu smíchejte kmín, česnek, sůl, pepř a cukr. Kořenicí směs vetřete do masa ze všech stran a nechte pár hodin marinovat, nejlépe přes noc v lednici.
2

Pak si připravte majonézu.

Mléko, 100 ml oleje a česnek dejte do vysoké nádoby, jako bývá u tyčového mixéru. Nechte vše chvíli stát, aby se suroviny sladily na stejnou teplotu a majonéza se nesrazila. Pak zapněte tyčový mixér na nejmenší otáčky a pomalu přilévejte další olej. A mixujte, dokud nezapracujete všechen olej.
3
Majonéza pomalu získá krémovou konzistenci, stačí už jen dochutit: solí, pepřem, citronovou šťávou a medem. I majonézu nechte vychladit.
4

Na řadě je salát.

Rozehřejte gril či grilovací pánev aspoň na 220 °C. Nakrájenou cuketu, papriky a cibuli promíchejte s olejem a grilujte, dokud nezměknou na skus. Paprice to bude trvat asi 7 minut, cuketa bude hotová za 4 minuty. Počkejte, až zelenina trochu zchladne, pak ji osolte, opepřete a v míse opatrně promíchejte s pestem.
5
Podle potřeby dolaďte citronem, přidejte sušená rajčata. Před podáváním nechte zeleninu chvíli odpočinout, ať se chutě dobře spojí, pak vmíchejte bazalku.
6

A je čas na maso.

Těsně před grilováním ho jemně potřete olejem. Dejte na prudce rozpálený gril nebo grilovací pánev, až se maso „zavře“, snižte plamen a opékejte 8–10 minut.
7
Podávejte s houskou, opečenou bagetou, plackou, chlebem…