1. home
  2. Recepty
  3. Hovězí na pivu se slaninovými knedlíčky

Hovězí na pivu se slaninovými knedlíčky


Příprava
45 min
Hotovo za
120 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na knedlíčky
0.5
lžíce oleje
100 g
dobré slaniny, nakrájené najemno
1
lžička tymiánových lístků
125 g
hladké mouky
čtvr lžičky kypřicího prášku do pečiva
1
žloutek
hrst petrželových lístků, nasekaných najemno
sůl a pepř
2
lžíce ledové vody

Na hovězí
2
lžíce olivového oleje
1 kg
hovězích kostek na guláš
200 g
malých šalotek
4
střední mrkve, nakrájené na kostky velké jako šalotky
3
řapíky celeru, nakrájené na kousky
3
lžíce hladké mouky
500 ml
hovězího nebo drůbežího vývaru
500 ml
černého piva Krušovice
sůl a pepř
1
velká snítka tymiánu
špetka skořice

Příprava

1
Nejprve připravte knedlíčky. V pánvi na oleji vypečte slaninu dokřupava. Vmíchejte tymiánové lístky, přendejte do mísy a nechte trochu vychladnout. Přidejte mouku a kypřicí prášek a promíchejte. Uprostřed směsi udělejte důlek, přidejte žloutek, petrželku, špetku soli a pepře a 2 lžíce ledové vody. Zpracujte pevné a pružné těsto a vytvarujte z něj 8 knedlíčků.
2
Troubu předehřejte na 160 °C.
3
V hlubokém silnostěnném kastrolu rozpalte olej a opečte na něm maso zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a zhnědlo. Odložte ho na chvilku stranou. Do kastrolu dejte šalotky, mrkev a řapíkatý celer a opečte je dozlatova, nakonec zaprašte moukou.
4
Vraťte zpátky maso, všechno dobře promíchejte a vlijte vývar s pivem. Osolte, opepřete, přidejte tymián a skořici. Přiveďte k mírnému varu, přiklopte a přesuňte na 2 hodiny do trouby.
5
Po 2 hodinách kastrol vyndejte a k masu přidejte knedlíčky. Přiklopte a vraťte na 20 minut do trouby, pak poklici sundejte a pečte ještě 10 minut, aby knedlíčky hezky zhnědly.