Hovězí roštěná s bramborovými knedlíky


Příprava
20 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na omáčku
600 g
hovězí roštěné, nakrájené na 4 stejné plátky
sůl a pepř
2
lžíce plnotučné hořčice
100 g
hladké mouky
100 g
sádla
100 g
slaniny, nakrájené na kostky
2
velké cibule, nakrájené nadrobno
1 l
hovězího vývaru
hladká mouka na případné zahuštění

Na bramborové knedlíky
1 kg
brambor, uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno
300 g
hrubé mouky
30 g
krupičky
1
vejce
sůl
máslo na potření

Příprava

1
Začněte masem a omáčkou. Roštěnky po obvodu několikrát nařízněte, aby se při opékání nekroutily. Osolte je a opepřete. Potřete je hořčicí a protáhněte moukou.
2
Předehřejte troubu na 200°C.
3
Na pánvi rozpusťte sádlo, přidejte slaninu a cibuli a opékejte vše dozlatova. Slaninu i cibuli pak vyndejte děrovanou naběračkou a na tuku rychle opečte roštěnky obalené v mouce.
4
Připravte si pekáček a do něj vložte cibuli i slaninu, tuk a roštěnky. Podlijte je tak pětinou vývaru, dejte do trouby a pečte. Pokud máte dost času, teplotu trouby snižte na 160–180 °C a pečte pomalu a průběžně podlévejte vývarem. Krásně měkké a šťavnaté roštěnky vyndejte z pekáčku a odložte stranou. Šťávu z pekáčku přelijte do kastrolu i s přípečky usazenými na stěnách pekáčku, chcete-li, přeceďte přitom omáčku přes síto. Dochuťte ji. Pokud je omáčky málo, zalijte dalším vývarem a zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve vývaru.
5
V průběhu pečení roštěnek se dejte do knedlíků. V širším hrnci přiveďte k varu vodu. Dejte nastrouhané brambory do mísy a přimíchejte všechny ingredience kromě másla. Propracujte je v hladké těsto, ze kterého vytvarujte 2 nebo 3 šišky podle šířky hrnce. Vařte je ve vroucí osolené vodě 20 minut, po 10 minutách otočte. Vyndejte z vody a potřete trochu máslem. Krájejte nití.
6
A je hotovo. Jen vše upravit na talíře a donést na stůl.