• home
  • Recepty
  • Návyková jarní nádivka ze starého pečiva s medvědím česnekem a uzeným masem

Návyková jarní nádivka ze starého pečiva s medvědím česnekem a uzeným masem


Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
  • Martin Škoda
Velikonoční nádivku mám rád už odmalička, babička ji vždycky dělávala se spoustou kopřiv, které jsme natrhali za zahradou. Na tu chuť nikdy nezapomenu! Chápu ale, že kopřivy nejsou úplně běžně k dostání, takže jsem udělal menší změnu a v receptu používám medvědí česnek, který je ke konci března v plné sezoně a nádivce taky dodá skvělou chuť. Hodí se ale i petrželka nebo čerstvý špenát. Výhodou nádivky je, že se do ní vyloženě hodí starší pečivo. Takže když vám třeba ve špajzu zbudou rohlíky, nevyhazujte je, ale nakrájejte na kostičky, nechte trochu vyschnout a skladujte ve sklenici do chvíle, než přijde čas udělat si tu nejlepší nádivku nebo knedlíky. Jinak já v tomhle receptu používám uzené maso, ale vy klidně šáhněte po zbytku pečeného kuřecího, králičího nebo vepřového! Nádivka bude chutnat skvěle i tak!

Ingredience

Počet porcí
 
.

8
starších rohlíků nebo housek
1
cibule
500 g
vařeného uzeného masa
6
vajec
300 ml
mléka
200 g
čerstvých bylinek (já použil medvědí česnek, trochu petrželky a pár lístků špenátu)
2 lžičky
drceného kmínu
sůl, černý pepř
2 lžičky
majoránky
30 g
másla

Příprava

1
Cibulku nasekejte najemno a nechte zesklovatět na troše oleje. Pečivo nakrájejte na kostičky a při 170 stupních trochu vysušte v troubě, bude to trvat asi 10 minut.
2
Vejce rozšlehejte s mlékem, osolte a opepřete. Zchladlé pečivo dejte do mísy a rovnoměrně zalijte směsí mléka a vajec. Přidejte malé kostičky uzeného, cibulku, na nudličky nasekané bylinky a koření. Dobře promíchejte. 
3
Pokud je nádivka příliš řídká, můžete ji zahustit krupičkou nebo strouhankou, pokud je naopak moc hustá, tak ji zjemněte mlékem.
4
Pekáček vymažte máslem, nádivku do něj rovnoměrně rozprostřete a pečte při 180 stupních asi 50 minut. Nádivku si můžete dát jen tak studenou, ale chutná skvěle i jako příloha k pečenému kuřeti nebo telecímu.
5
Škoda nevědět: Vývar z uzeného masa nevyhazujte, hodí se na zesílení jídel, na uzenou polévku, ale taky můžete trochu přilít místo mléka přímo do nádivky. Doporučuju, abyste uvařené uzené maso nechali ve vývaru vychladnout, bude pak mnohem více šťavnaté.