1. home
  2. Recepty
  3. Knedlíky s vajíčkem „deluxe”

Knedlíky s vajíčkem „deluxe”


Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
Tohle je jídlo mého dětství, knedlíky s vajíčkem jsem si dával v neděli k večeři, protože babičce vždycky zbyly nějaké houskové od oběda. Nedávno jsem zavzpomínal a tuhle klasiku po x letech zase ochutnal. Bylo to opět vynikající. Do tohoto jídla lze skvěle využít hromadu zbylých knedlíků, podzimní zeleninu, celé je to rychlé a hodně dostupné. Škoda nevědět: Místo houskových knedlíků by šla udělat taky varianta z bramborových knedlíků nebo s chlebem.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na knedlíky
zhruba ⅔ houskového knedlíku
sůl, pepř
6
vajec
100 ml
plnotučného mléka
100 g
másla
snítka pažitky

Na salát
2
kedlubny
2
mrkve
1
malá cibule
2
jablka
kousek celeru
3 lžíce
zakysané smetany 30 %
sůl a mletý černý pepř
tekutý med nebo cukr (dle chuti)
jablečný ocet (dle chuti)

Příprava

1

Knedlíky nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozpusťte máslo a začněte při střední teplotě knedlíky restovat. Dělejte to pomalu, aby chytly barvu a začaly být na povrchu mírně křupavé. Díky tomu pak nenasají tolik vajec, nebudou tak „mokré” a budou chutnat o 100 % lépe.

 

2
Mezitím co se knedlíky opékají, v misce rozšlehejte vejce s mlékem, mírně osolte a opepřete. Jakmile budou knedlíky hezky zlatavé, vypněte vařič, přilijte vaječnou směs a zhruba 15 vteřin nic nedělejte. Tekutina se rozlije všude po pánvi a vejce se začnou „dělat”. Pak už jen stačí vše krátce zamíchat a hezky jemné, nadýchané knedlíky s krémovým vejcem ihned podávat, aby neměly šanci začít být suché.
3
Kedlubny, mrkve, jablka a celer nakrájejte na jemné nudličky, můžete použít V-kráječ, půjde vám to lépe. Poté zeleninu mírně osolte a promačkejte – díky tomu zkřehne. Cibuli nasekejte najemno a promněte se špetkou soli. 
4
Veškerou zeleninu dejte do větší mísy, přidejte zakysanou smetanu, ocet a špetku černého pepře. Dobře promíchejte a před podáváním salát vychlaďte. Pokud bude potřeba, dochuťte trochou octa, nebo medu. 
5

Na servírování

Na talíři rozdělte porci salátu, přidejte taky naběračku knedlíků s vajíčkem a nakonec celé jídlo dozdobte nasekanou pažitkou.