1. home
  2. Recepty
  3. Kroupové rizoto se špenátem

Kroupové rizoto se špenátem


Příprava
15 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na rizoto
1
lžíce másla
150 g
krup
1
lžička olivového oleje
1
cibule, nakrájená
sůl a pepř
1
stroužek česneku, nakrájený na plátky
hrst čerstvého tymiánu, nasekaného
1
bobkový list
700 ml
zeleninového vývaru
1
lžička sušené bazalky
nastrouhaná kůra z ½ citronu
2
lžíce strouhaného sýru Grana Padano + hobliny na ozdobu
hrst nasekané pažitky

Na špenát
3
hrsti čerstvého špenátu
hrst lístků hladkolisté petrželky
3
lžíce zeleninového vývaru
1
stroužek česneku, nasekaný
šťáva z ½ citronu + na doladění
sůl a pepř

Příprava

1
Rozpalte na pánvi máslo, nasypte kroupy a chvíli je opékejte za stálého míchání.
2
Nechte v kastrolu na oleji zesklovatět cibuli, osolte a opepřete. Na minutu přihoďte česnek a za ním hned kroupy, tymián, bobkový list, promíchejte a přilijte zhruba 500 ml vývaru. Přiveďte k varu, snižte plamen a za častého míchání vařte, dokud se tekutina skoro nevstřebá, podle potřeby dolévejte vývar.
3
Vařte zhruba 40–50 minut. Když jsou kroupy měkké, odstraňte bobkový list a vmíchejte sušenou bazalku a citronovou kůru.
4
Zatímco se kroupy vaří, připravte špenát. V rendlíku přiveďte k varu 500 ml vody a nechte v ní minutku špenát s petrželkou zavadnout.
5
Slijte a přesuňte do mixéru. Přidejte 2–3 lžíce vývaru, česnek a citronovou šťávu. Rozmixujte dohladka, pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji trochou vývaru. Osolte a opepřete.
6
Do krup vmíchejte sýr, pažitku a nakonec špenát, dolaďte citronovou šťávou a podávejte, ozdobené hoblinami sýru.