1. home
  2. Recepty
  3. Kuře s houbovou nádivkou

Kuře s houbovou nádivkou


Příprava
20 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

2
hrsti sušených hub
olivový olej
4
lžíce másla
1
cibule, nakrájená najemno
80 g
slaniny, nakrájené na malé kousky
4
stroužky česneku, nakrájené na plátky
sůl a pepř
čerstvé tymiánové snítky
nastrouhaná kůra z 1 citronu
6
plátků toustového chleba, nakrájených na kostičky
3
vejce
1
kuře (1,5kg)
80 g
másla na potírání a do břišní dutiny kuřete

Příprava

1

Den předem vsypte do misky s vodou houby a nech­te je přes noc máčet. Pak je vymačkejte, trochu houbové vody si nechte stranou.


2
Rozehřejte ve velké pánvi trochu oleje a máslo a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte slaninu a opečte ji dozlatova, na malou chvilku přidejte česnek, pak houby, sůl, pepř a nechte podusit, až houby změknou. Nakonec přidejte odrhnuté lístky tymiánu a citronovou kůru.
3
Do zchladlé směsi zapracujte rukama chléb a vejce, trochu houbové vody a nechte asi 30 minut odležet, až pečivo směsí nasákne. Do kuřete dejte část másla, nádivkou naplňte břišní dutinu a z případného zbytku nádivky vytvarujte malé koule.
4
Předehřejte troubu na 200 °C.
5
Kuře potřete máslem, osolte a přendejte do máslem nebo olejem vymazaného pekáče. Vedle kuřete položte koule z nádivky a pár snítek tymiánu.
6
Pečte nejméně 1 hodinu, během pečení můžete podlévat vlažnou vodou. Zda je kuře dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: šťáva, která vytéká, by měla být čirá.
7
Pečené kuře vyndejte z trouby, překryjte ho alobalem a nechte 10–15 minut odpočinout. Podávejte s restovanými bramborami nebo s pečenou dýní.