Kuře s houbovou nádivkou


Příprava
20 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 2
    hrsti sušených hub
  • olivový olej
  • 4
    lžíce másla
  • 1
    cibule, nakrájená najemno
  • 80 g
    slaniny, nakrájené na malé kousky
  • 4
    stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • sůl a pepř
  • čerstvé tymiánové snítky
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 6
    plátků toustového chleba, nakrájených na kostičky
  • 3
    vejce
  • 1
    kuře (1,5kg)
  • 80 g
    másla na potírání a do břišní dutiny kuřete

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Den předem vsypte do misky s vodou houby a nech­te je přes noc máčet. Pak je vymačkejte, trochu houbové vody si nechte stranou.


  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozehřejte ve velké pánvi trochu oleje a máslo a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte slaninu a opečte ji dozlatova, na malou chvilku přidejte česnek, pak houby, sůl, pepř a nechte podusit, až houby změknou. Nakonec přidejte odrhnuté lístky tymiánu a citronovou kůru.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Do zchladlé směsi zapracujte rukama chléb a vejce, trochu houbové vody a nechte asi 30 minut odležet, až pečivo směsí nasákne. Do kuřete dejte část másla, nádivkou naplňte břišní dutinu a z případného zbytku nádivky vytvarujte malé koule.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Kuře potřete máslem, osolte a přendejte do máslem nebo olejem vymazaného pekáče. Vedle kuřete položte koule z nádivky a pár snítek tymiánu.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte nejméně 1 hodinu, během pečení můžete podlévat vlažnou vodou. Zda je kuře dostatečně propečené, zjistíte tak, že do silné části stehna vpíchnete grilovací jehlu: šťáva, která vytéká, by měla být čirá.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečené kuře vyndejte z trouby, překryjte ho alobalem a nechte 10–15 minut odpočinout. Podávejte s restovanými bramborami nebo s pečenou dýní.