Kuřecí řízky s kmínem a špeclemi


Příprava
20 min
Hotovo za
25 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

4
kuřecí stehenní řízky
75 g
hladké mouky
2
vejce
125 ml
podmáslí
150 g
strouhanky smíchané s chia semínky
rostlinný olej na smažení
150 g
másla, nakrájeného na kousky
snítky máty
klínky citronu k podávání

Na marinádu
2
stroužky česneku, drcené
1
lžička mleté sladké papriky
2
 lžičky drceného kmínu
60 ml
suchého bílého vína
sůl a pepř

Na podmáslové špecle
225 g
hladké mouky
3
vejce
300 ml
podmáslí
lžička soli

Příprava

1
Vyklepejte maso na ½ centimetru silné plátky. Na marinádu smíchejte v míse česnek, papriku a kmín, přilijte víno, osolte a opepřete. Přidejte maso a nechte ho 15 minut marinovat.
2
Zatím se dejte do špeclí. Důkladně v míse promíchejte mouku, vejce, podmáslí a sůl. Přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci. Těsto na špecle protlačujte do vařící vody přes děrované síto nebo ho dejte na prkénko a nožem odkrajujte úzké nudličky přímo do vody. Vařit se budou zhruba 1 minutu, nebo dokud nevyplavou na hladinu. Špecle vyndávejte děrovanou naběračkou a udržujte v teple.
3
Marinované maso obalte nejprve v mouce, pak je protáhněte vajíčkem prošlehaným s podmáslím a nakonec ve strouhance se semínky. Řízky smažte ve větší vrstvě oleje z každé strany 3–4 minuty. Odložte je na papírovou utěrku a udržujte v teple.
4
V čisté pánvi rozehřejte máslo se snítkami máty, až začne pěnit, a pak vhoďte špecle a minutu je smažte.
5
Špecle s mátou rozdělte na talíře, navrch dejte řízky a podávejte s klínky citronu.