1. home
  2. Recepty
  3. Lívance s vejcem Benedikt

Lívance s vejcem Benedikt


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Svačiny

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na lívance
Suroviny na základní recept (kromě obou cukrů) +
hrst nasekané pažitky
2
lžíce octa
4
vejce
150 g
šunky, nakrájené na plátky
hrst špenátových lístků

Na holandskou omáčku
150 ml
jablečného octa
5
kuliček celého pepře
1
bobkový list
3
žloutky z čerstvých vajec
150 g
másla, rozpuštěného
sůl, čerstvě mletý pepř, šťáva z citronu na dochucení

Příprava

1
Začněte přípravou holandské omáčky. Do rendlíku vlijte ocet, přidejte pepř a bobkový list a vařte, až se polovina octa vypaří. Přeceďte a nechte vychladnout. Do hrnce dejte na dno trochu vody a přiveďte k varu. Na hrnec posaďte mísu se žloutky a šlehejte je spolu se 2 lžícemi svařeného octa, dokud nevznikne hustá, nadýchaná pěna. Do pěny postupně zašlehávejte máslo, až omáčka bude hustotou připomínat majonézu. Nakonec ji dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Uchovejte v teple.
2
Připravte si těsto na lívance. Ze základního receptu vypusťte krupicový a vanilkový cukr, vmíchejte nasekanou pažitku a těsto trošku víc osolte. Dál postupujte podle základního receptu.
3
Nakonec uvařte zastřená vejce. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody se 2 lžícemi octa. Snižte plamen, vodu nechte jen lehce probublávat. Jedno vejce rozklepněte do hrnku. Lžící roztočte ve vodě vír a vejce do něj nechte sklouznout. Vařte 2–3 minuty, pak vejce opatrně vyndejte děrovanou naběračkou. Stejně postupujte i se zbylými vejci.
4
Lívance pokapejte holandskou omáčkou, proložte šunkou a špenátem a navrch položte zastřené vejce. Posypte pažitkou a opepřete, můžete přelít ještě trochou omáčky.