Mrkvový restaurant


Příprava
15 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

3
lžíce másla + na dokončení
1
střední cibule, nakrájená nadrobno
500 g
čerstvé mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
1 l
kuřecího vývaru
2
střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
sůl a pepř + rozmarýn
250 ml
smetany ke šlehání 33%

K nasycení
1
lžíce másla na opékání
rozmarýn
2
kuřecí prsa, nakrájená na nudličky či v celku
sůl a pepř
několik mini mrkviček

Příprava

1

Rozehřejte v hrnci máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte kousky mrkve a opékejte na mírném plameni, až mrkev pustí oranžovou šťávu.


2
Zalijte vývarem a zvolna vařte. Až je mrkev napůl vařená, přidejte kostky brambor, polévku osolte a opepřete. Měkkou zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem na pyré, zalijte smetanou (část si můžete odložit na ozdobení) a nakonec přidejte malý kousek másla, aby se pěkně leskla.
3
Zatímco se polévka vaří, opečte v pánvi na rozpuštěném másle, do kterého jste přidali lístky rozmarýnu, osolené a opepřené nudličky masa. Maso můžete opékat i v celku a na nudličky je rozkrájet až po opečení.
4
Vyndejte z pánve maso a opečte ještě několik mini mrkviček, třeba i s natí na ozdobu.
5
Podávejte na talíři nebo v misce, nejdříve dejte na dno maso, to zalijte polévkou, kterou ozdobte opečenými mrkvičkami a pažitkou, můžete doladit odloženou smetanou. K polévce chutná čerstvá nebo na másle či nasucho opečená bageta.