NAKUPUJTE HEZKY ČESKY
NAKUPUJTE HEZKY ČESKY

Nadýchané sýrové bochánky

Hotovo za
60 min
Obtížnost
Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Svačiny

Ingredience

Počet porcí
 
.
220 ml
plnotučného mléka
150 ml
vody
4 lžíce
másla
1 lžíce
sádla
6 plátků
špeku nebo schwarzwaldské šunky (není nutné)
mleté chilli (dle chuti)
150 g
zbytků sýra (parmazán, čedar, hermelín, niva atd.)
160 g
hladké mouky (ideálně typ „00“)
3
větší vejce
0.5 lžičky
cukru
1 lžička
lžička soli
černý pepř

Příprava

1
1
Troubu vyhřejte na 220 °C. Špek opečte na suché pánvi při střední teplotě dokřupava. V hrnci rozehřejte máslo, vodu, mléko a sádlo (přidat můžete i tuk, který pustil špek) a přiveďte vše k varu. Přisypte cukr, sůl, špetku pepře a chilli podle chuti. Zamíchejte a postupně přisypávejte mouku. Vezměte si dřevěnou vařečku a těsto pořádně míchejte. Celkem rychle zhoustne. Vy ale v míchání pokračujte, dokud se nebude odlepovat od stěn a nezbaví se části vlhkosti, tak 2–3 minuty.
2
2
Hotové těsto přesuňte do mísy nebo kuchyňského hnětače a za stálého míchání začněte po jednom přidávat vejce. Těsto změní konzistenci, bude jemnější a lepkavé. Jakmile budete mít zapracovaná všechna vejce, přidejte opečený špek a většinu nastrouhaného sýra. Naposledy vše pečlivě promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
3
3
Pomocí dvou lžic z těsta vytvarujte větší noky. Rozdělte je na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky se na sebe nesmí lepit, jinak se dobře neopečou. Nakonec bochánky posypte zbylým sýrem, dejte je do trouby a pečte asi 25 minut. Tím myslím, dokud nebudou na povrchu dozlatova. Než se do nich pustíte, nechte je aspoň pár minut zchladnout.
4
4
Škoda nevědět: Lžíce při tvarování noků namáčejte do studené vody, půjde to pak mnohem lépe, těsto se totiž nebude tolik lepit.