Okurková omáčka s drbáky


Příprava
25 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • omáčky
  • Hlavní chody
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na jihočeské drbáky
1 kg
brambor uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno
0.5 kg
syrových brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
200 g
kukuřičného nebo bramborového škrobu
sůl
4
hrsti hrubé mouky
2
lžíce sádla na opečení

Na omáčku
1
lžíce másla
1
cibule, nakrájená
kuličky nového koření
1
rovná lžíce krupicového cukru
2
lžíce hladké mouky
250 g
hovězího vývaru
6
sladkokyselých okurek, nakrájených na drobné kostky
200 ml
smetany (33%)
1
lžíce láku z okurek na dochucení
2
lžíce nasekaného kopru
sůl a pepř
4
vejce, ztracená (pošírovaná) nebo natvrdo, k podává

Příprava

1

Začněte knedlíky, drbáky. Dejte vařit vodu do většího hrnce. Z nastrouhaných brambor v míse vymačkejte vodu. Přisypte škrob, osolte a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj knedlíky velké jako tenisový míček.


2
Obalte je v hrubé mouce, vložte do hrnce s osolenou vařící vodou a vařte 30–45 minut. Vyndejte a nechte vychladnout.
3
Zatímco se vaří knedlíky, pojďte na omáčku. Rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli s novým kořením. Do másla pak přisypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte mouku a za stálého míchání opečte dorůžova jíšku. Tu pak znovu za stálého míchání zalévejte postupně vývarem do hladké kaše. Přidejte okurky a vařte 10–15 minut.
4
Před dokončením přilijte smetanu a nechte znovu chvilku vařit. Na závěr ochuťte omáčku lákem a koprem, případně i solí a pepřem. Nechte chvíli stát, aby se pěkně propojily všechny chutě.
5
Drbáky můžete podávat k omáčce rovnou, ale víc chutnají, když je rozkrájíte na menší kusy a opečete na sádle. Omáčku jemně ohřejte a podávejte s vejcem a opečenými drbáky.