Pečené vepřové se zelím


Příprava
30 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na maso
1.5 kg
vepřové pečeně
sůl a pepř
150 ml
olivového oleje
1
cibule, nakrájená najemno
1
 lžička tymiánových lístků
4
stroužky česneku, nakrájené na plátky
200 g
sušených švestek, nakrájených na kostičky
100 ml
červeného vína
80 g
plátků mandlí
70 g
strouhanky z bílého pečiva
hrst lístků hladkolisté petrželky
1
vejce

Na zeleninový podklad
1
malé červené zelí, bez košťálu, podélně nakrájené na klínky
několik baby červených řep, očištěných a podélně rozpůlených
8
snítek tymiánu
sůl
2
lžíce olivového oleje
1
lžíce medu
125 ml
drůbežího vývaru
100 ml
červeného vína

Příprava

1
Rozřízněte maso na plát ve tvaru obdélníku, osolte a opepřete ho.
2
V pánvi na části oleje opečte cibuli spolu s tymiánem a česnekem, solí a pepřem. Přidejte švestky a zalijte vínem, aby ho nasály švestky, zbytek nechte odpařit. Do lehce vychladlé směsi přidejte mandlové plátky, strouhanku, hrst petrželky a vejce.
3
Propracujte v kompaktní hmotu, kterou naplňte plát masa. Zarolujte, svažte provázkem, na pánvi zprudka opečte ze všech stran. Masovou roládu zabalte do alobalu, potřeného olejem.
4
Předehřejte troubu na 200 °C a pečte hodinu.
5
Zatímco se maso peče, dejte do velkého pekáče zelí, řepu a tymiánové snítky. Pokapejte olejem, medem, osolte a podlijte vývarem a zbývajícím vínem.
6
Pečte 35 minut, pak na zeleninu přidejte maso i se šťávou z alobalu a pečte dalších 10–15 minut, až zelenina změkne a zkaramelizuje. Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte se zeleninou.