• home
  • Recepty
  • Plněné papriky s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky

Plněné papriky s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky


Příprava
25 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

8
čerstvých bílých paprik, zbavených semínek a stopek

Na masovou náplň
2
rohlíky, nakrájené nadrobno a zalité vlažným mlékem
500 g
směsi mletého masa
1
cibule, nakrájená najemno
1
vejce
1
lžička mleté sladké papriky
3
stroužky česneku, drcené
1
lžička majoránky
sůl a pepř
hrst strouhanky na zahuštění
2
lžíce olivového oleje

Na omáčku
100 g
másla
1
cibule, nakrájená najemno
100 g
hladké mouky
500 ml
rajčatové passaty
140 g
rajčatového protlaku
800 ml
hovězího vývaru
3
bobkové listy
5
kuliček černého pepře
5
kuliček nového koření
cukr a ocet na dochucení
sůl a pepř

Na kynuté houskové knedlíky
300 ml
polotučného mléka, vlažného
troška krystalového cukru
10 g
droždí
200 g
bílého včerejšího pečiva, nakrájeného na kostky
sůl
1
vejce
500 g
hrubé mouky

Příprava

1
Začněte masovou náplní. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymačkejte z rohlíků mléko a všechny ingredience (kromě strouhanky a oleje) důkladně promíchejte. Pokud je náplň řídká, zahustěte ji strouhankou. Papriky naplňte masovou směsí. Když vám zbyde maso, vyválejte z něj kuličky. Do pekáče vlijte 2 lžíce olivového oleje a položte na něj plněné papriky i případné kuličky.
2
Pečte tak dlouho, až papriky začnou na okrajích hnědnout, tedy 30–40 minut.
3
Dejte se do omáčky. Rozehřejte v kastrolu máslo a opečte na něm cibuli dozlatova. Zasypte ji hladkou moukou a za stálého míchání jíšku opečte dorůžova. Za stálého míchání vlijte do jíšky rajčatovou passatu i protlak a postupně i hovězí vývar. Přidejte všechno koření. 
4
Vařte 15 minut. Až budou plněné papriky hotové, vložte je do omáčky včetně tuku, který se vypekl, a nechte 10 minut probublávat. Nakonec dolaďte chuť omáčky cukrem, octem, solí a pepřem. Před podáváním vyjměte tvrdé koření.
5
Zatímco se pečou papriky, rozdrobte do mléka s cukrem droždí a nechte chvilku odstát. Rozkrájené pečivo nasypte do mísy, osolte ho, přilijte mléko s droždím a zamíchejte. Přidejte vejce a mouku, vypracujte těsto a přikryté utěrkou ho nechte na teplém místě kynout.
6
Přiveďte v hrnci vodu k varu.
7
Z vykynutého těsta vyválejte šišky, nechte je ještě chvíli kynout a pak je vhoďte do vroucí osolené vody.
8
Vařte ­15–20 minut, v polovině je otočte. Hotové knedlíky vylovte a propíchejte vidličkou.
9
Dejte je zakryté pod peřinu, aby zůstaly teplé. Před podáváním je nakrájejte nití.