Pohankové houbové „rizoto“


Příprava
15 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • rizoto
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na rizoto
150 g
pohanky
60 ml
olivového oleje
1
malý pórek, nakrájený na tenká kolečka + na ozdobu
2
stroužky česneku, nakrájené najemno hrst čerstvých tymiánových lístků + několik snítek na ozdobu
350 g
směsi hub, nakrájených
sůl a pepř
60 g
sýru Grana Padano, nastrouhaného + k podávání
hrst hladkolisté petrželky, nasekané nahrubo + k podávání
nastrouhaná kůra z 1 citronu
šťáva z ½ citronu

Na houbový vývar
2 l
vody
3
velké žampiony, nakrájené na větší kusy
2
jarní cibulky, nasekané nahrubo
2
palice česneku, rozkrojené podélně na půl
4
snítky tymiánu
1
bobkový list
20 g
sušených hub

Příprava

1
Začněte houbovým vývarem. Do hrnce dejte všechny suroviny a vařte 45 minut. Vývar sceďte a nechte stranou.
2
Pohanku propláchněte. Rozpalte v hlubší pánvi olej a opékejte na něm 5 minut pórek, česnek a tymián. Přidejte houby, sůl, pepř a ještě 5 minut opékejte, až začnou houby měknout.
3
Vmíchejte pohanku a přilijte tolik slitého vývaru, aby byla pohanka ponořená. Přiveďte k mírnému varu a vývar nechte absorbovat, přilijte další dávku a opakujte, dokud není pohanka uvařená „na skus“, trvá to zhruba 25 minut. Vmíchejte sýr, petrželku, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř a podávejte posypané strouhaným sýrem, pórkem, petrželkou a tymiánem.
4
Podávejte samotné se zeleným salátem nebo jako přílohu.