Pomalu pečené vepřové maso s jablky


Příprava
10 min
Hotovo za
180 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na maso
  • 2
    lžíce soli
  • 1
    lžička mletého černého pepře
  • 2
    lžíce mletého sušeného česneku
  • 1
    lžíce mleté sladké papriky
  • 1
    lžička mletého chilli
  • 1
    lžička drceného kmínu
  • 1.5 kg
    vepřové krkovice bez kosti, nebo vepřová plec
  • snítka rozmarýnu nebo tymiánu
  • 3
    lžíce rostlinného oleje
  • 3
    cibule, nakrájené na klínky
  • kuchyňský provázek nebo drát
  • 2
    jablka, oloupaná, nakrájená na kostky
  • k podávání čerstvý chleba a okurky

Na hořčičný dip
  • 150 g
    plnotučné hořčice
  • 150 g
    dijonské hořčice
  • 1
    lžička meruňkového džemu
  • 1
    lžíce rostlinného oleje

Příprava

  1. Krok 1
    Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Krok 2
    Smíchejte sůl a všechno suché koření, nasypte na talíř a obalte v něm maso a nakonec ještě posypte nasekanými bylinkami. Maso dejte aspoň na hodinu do lednice, ale ještě lépe přes noc.
  3. Krok 3
    Odpočinuté maso podle potřeby svažte, potřete olejem a ze všech stran prudce opečte v pánvi.
  4. Krok 4
    Rozehřejte troubu na 140 °C. Přendejte maso z pánve do pekáčku, přilijte olej z pánve, přidejte cibuli, trochu vody a přikryjte poklicí. Pokud budete maso péct jen při 120 °C, zůstane šťavnatější. Při 150 °C bude pečení trvat asi 3 hodiny, při 120 °C může maso zůstat v troubě i 5 hodin.
  5. Krok 5
    Na posledních 40 minut přidejte k masu nakrájená jablka. Před porcováním nechte maso alespoň 10 minut odpočinout, šťáva tak zůstane uvnitř.
  6. Krok 6
    Na hořčičný dip promíchejte obě hořčice s džemem a olejem.
  7. Krok 7
    Maso podávejte nakrájené na plátky, polité výpekem, s pečenými jablky, s dipem, okurkami a chlebem.