Pomalý kotlíkový guláš


Příprava
15 min
Hotovo za
180 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 700 g
    zadního hovězího masa, nakrájeného na kostky
  • sůl a pepř
  • 50 g
    čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj…)
  • 6
    stroužků česneku, drcených
  • 200 ml
    červeného vína
  • 150 ml
    oleje
  • 600 g
    cibule, na kolečka
  • 5
    bavorských grilovacích klobásek, nakrájených na kolečka
  • 1
    lžíce mleté sladké papriky
  • 2
    mrkve, na špalíky

Příprava

  1. Krok 1
    Maso dejte do mísy, osolte ho a opepřete. Přidejte nasekané bylinky, česnek a vše zalijte vínem. Mísu přikryjte a nechte maso pár hodin odpočívat v chládku.
  2. Krok 2
    Rozdělejte oheň, až se nakonec udělá vrstva uhlíků. Nad ně pověste kotlík, vlijte olej, přidejte cibuli a nechte osmažit do jemně zlatova, přidejte klobásky, aby se trochu opekly, a nech­te chvilinku opékat i mletou papriku.
  3. Krok 3
    Teprve pak přidejte do kotlíku naložené maso, rychle osmahněte a k ohni zavolejte zkušeného „topiče“. Maso by se totiž mělo dusit opravdu velmi pomalu, to znamená přidávat dřevo pod kotlík zkušenou rukou.
  4. Krok 4
    Průběžně podlévejte vodou tak 2,5 hodiny. Až bude maso měkké, vsypte do kotlíku na 20 minut mrkev a zredukujte v guláši tekutinu. 
  5. Krok 5
    Podávejte s dobrým chlebem z nedaleké pekárny.