1. home
  2. Recepty
  3. Sekaná - základní recept

Sekaná - základní recept


Příprava
20 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

1
lžíce másla
2
větší cibule, nakrájené nadrobno
750 g
mletého masa, směs hovězího a vepřového
2
vejce
2
lžičky soli + 1 lžička mletého pepře
2
lžičky majoránky
5
stroužků česneku, drcených
2
lžíce plnotučné hořčice
6
hrstí strouhanky

Příprava

1
Rozehřejte máslo v malém rendlíku a nechte na něm zesklovatět cibuli. S ostatními ingrediencemi kromě strouhanky ji dejte do velké mísy.
2
Propracujte důkladně rukama, až se vše dokonale propojí. Strouhanku přidávejte postupně. Kdyby se vám zdálo, že směs nedrží dobře pohromadě, přidejte trochu mléka nebo vody. Nakonec celou syrovou sekanou několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste z ní vyhnali vzduch a při pečení nepraskla.
3
Předehřejte troubu na 180 °C
4
Namočte si ruce a vytvarujte jednu velkou nebo dvě malé šišky sekané. Uhlaďte je vodou, přesuňte do pekáče, podlijte trochou vody a zakryjte druhým pekáčem. Během pečení, které trvá hodinu, občas polijte sekanou výpekem a podlijte ji vodou. Posledních 10 minut pečte bez přikrytí.
5
Sekaná výborně chutná s bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo jen tak s chlebem.