1. home
  2. Recepty
  3. Smažené vařené brambory „patatas bravas“ se dvěmi omáčkami

Smažené vařené brambory „patatas bravas“ se dvěmi omáčkami


Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
Patatas bravas je stálice mezi španělskými tapas. Jsou to v podstatě brambory nakrájené na nepravidelné kousky, které se smaží v oleji a pak podávají přelité omáčkou. Sice se brambory často smaží syrové, ale několikrát jsem na cestách narazil taky na variantu z těch uvařených. Použít lze všechny brambory, co vám doma zbývají.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na brambory
1.5 kg
vařených brambor
rostlinný olej na smažení

Na rajčatovou omáčku
400 g
rajčatového pyré
2 lžíce
olivového oleje
1
střední mrkev
4
stroužky česneku
čerstvé nebo mleté chilli (dle chuti)
1
menší cibule
1 menší lžíce
cukru (nebo kečupu)

Na alioli (majonéza s česnekem, varianta bez vajec)
2
stroužky česneku
90 ml
mléka
400 ml
slunečnicového nebo řepkového oleje
sůl
šťáva z citronu

Na servírování
1 lžíce
nasekané petrželky

Příprava

1

Rajčatová omáčka

V pánvi rozehřejte olej, přidejte na plátky nakrájenou mrkev, restujte asi dvě minuty, doplňte kostičky cibule, chilli, plátky česneku a pokračujte v restování až zesklovatí. Přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat. Přilijte rajčata, omáčku osolte a vařte, dokud se nevypaří přebytečná voda z rajčat. Důležité je, aby v omáčce nezůstala opravdu žádná voda. Na závěr omáčku pečlivě rozmixujte, podle potřeby ještě dochuťte a nechte mírně zchladnout.
2

Alioli omáčka (majonéza s česnekem, varianta bez vajec)

V úzké nádobě s vysokými stěnami (ta co se prodává s tyčovým mixérem) pomocí tyčového mixéru rozmixujte mléko, 90 ml oleje, česnek, trochu soli a trochu citronové šťávy. Mixér poté zapněte na minimální otáčky a pomalu nástavec táhněte nahoru, postupně přilévejte další olej, dokud nevznikne středně hustá česneková majonéza. Podle potřeby osolte a dochuťte citronem. Alioli před servírováním vychlaďte.
3

Brambory „patatas bravas“

Krok 1 ze 2

Brambory nakrájejte na kousky a v hrnci si předehřejte olej. Pro kontrolu teploty vhoďte kousek bramboru. Až se bude hezky smažit, je olej dobře rozehřátý. Část brambor vsypte do hrnce a smažte asi 4 minuty, dokud nebudou zlatavé. Pak postup opakujte i s druhou částí.

 

Krok 2 ze 2

Smažené brambory osušte papírovou utěrkou. Chvíli před podáváním vhoďte brambory znovu do hrnce asi na 2 minuty, tím budou extra křupavé. Nakonec brambory osolte.

 

Na servírování:

Smažené brambory zakápněte omáčkami, posypejte petrželkou a ihned podávejte.