Sváteční sekaná


Příprava
20 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

2
cibule, nakrájené na klínky
1
mrkev, nakrájená na kousky
olivový olej
sůl a pepř
250 ml
drůbežího vývaru
1
lžíce zavařených brusinek
1
lžíce rajčatového protlaku

Na sekanou
1
cibule, nakrájená nadrobno
2
 lžičky majoránky
3
lžičky soli
pepř
75 g
mozzarelly, natrhané na malé kousky
100 g
strouhanky
0.5 kg
mletého vepřového masa
0.5 kg
mletého hovězího masa
2
lžičky kremžské hořčice
2
vejce
8
plátků slaniny na pokladení
1
snítka čerstvého rozmarýnu

Příprava

1
Začněte šťávou pod sekanou. Troubu předehřejte na 180 °C. Klínky cibule a nakrájenou mrkev dejte do pekáče, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte 20 minut.
2
Mezitím do větší mísy dejte všechny ingredience na sekanou, důkladně promíchejte, směsí několikrát bouchněte o pracovní plochu, abyste „vyhnali“ vzduch.
3
Pak vytvarujte šišku, uhlaďte mokrýma rukama a pokryjte cikcak slaninou. Opatrně ji položte na předpečenou zeleninu, pokapejte olivovým olejem, zakryjte alobalem a pečte 30 minut v předehřáté troubě.
4
Pak pekáč vyndejte, odstraňte alobal a pod sekanou vlijte vývar smíchaný dohladka s brusinkami a protlakem.
5
Na sekanou položte rozmarýn a pečte ještě 45 minut. Pokud je šťáva pod sekanou příliš řídká, přesuňte pekáč na sporák a nechte ji trochu zredukovat. Podávejte s bramborovou kaší.