Svíčková omáčka s kynutým knedlíkem


Příprava
20 min
Hotovo za
120 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na omáčku
150 g
másla
2
lžíce oleje
100 g
špeku
1 kg
pravé nebo falešné hovězí svíčkové, v celku
sůl a pepř
3
mrkve, nastrouhané nahrubo
3
petržele, nastrouhané nahrubo
půl celeru, nastrouhaná nahrubo
2
cibule, nakrájené
1
snítka tymiánu
6
kuliček nového koření
3
bobkové listy
3
lžíce plnotučné hořčice
1
lžíce brusinek
1
citron, zbavený kůry a pecek, rozkrojený na půl
3
lžíce krupicového cukru
4
lžíce octa
250 ml
hovězího vývaru
200 g
smetany ke šlehání
zavařené brusinky a nakrájený citron k podávání

Na kynuté knedlíky
350 ml
vlažného mléka
20 g
čerstvého droždí
1
lžička krupicového cukru
1
lžička soli
300 g
polohrubé mouky
200 g
hrubé mouky
1
vejce

Příprava

1

Rozpalte v nejlépe litinovém pekáčku máslo, olej a přidejte špek. Nechte rozpustit a opečte osolené a opepřené hovězí maso, vyjměte ho a dejte stranou. Do pekáčku přidejte mrkev, petržel, celer, cibuli, tymián, nové koření a bobkové listy. Celou směs opékejte za stálého míchání.


2
Pak přidejte plnotučnou hořčici, brusinky a citron, zbavený kůry a pecek. Uprostřed pekáčku udělejte místo, nasypte do něj krupicový cukr, nechte ho lehce zkaramelizovat a pak zalijte octem. I ten nechte odpařit. Pak do pekáčku vraťte maso a zasypte ho zeleninou.
3
Pekáček přikryjte poklicí, dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 2 hodiny, občas podlijte vývarem. Maso by mělo být pořád pokryté zeleninou.
4
Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z pekáčku a zabalte do alobalu, aby si uchovalo teplotu.
5
Z pečené zeleniny vyjměte tvrdé koření a propasírujte ji přes cedník nebo rozmixujte v robotu. Směs dejte do kastrolu, vlijte do ní smetanu a chvíli zahřívejte. Maso nakrájejte na plátky až před servírováním.
6

Zatímco se maso peče, pusťte se do knedlíků.
5 PORCÍ  |  PŘÍPRAVA KNEDLÍKŮ: 20 MINUT  |  KYNUTÍ: 1¾ hodiny  |  VAŘENÍ: 10 MINUT

7
Nadrobte do části mléka droždí a vsypte cukr, nechte vzejít kvásek. Do robotu dejte všechny ingredience (zbývajícího mléka jen část, zbytek případně přilijete) a kvásek a hákem vypracujete hladké těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí svůj objem, trvá to obvykle 1½ hodiny.
8
Z vykynutého těsta tvarujte koule velké jako dlaň nebo tenisový míček. Pokládejte je na vál, přikryjte je teplou utěrkou a nechte 15 minut kynout.
9
Pokud nemáte napařovací hrnec, umístěte na dno obyčejného hrnce rozkládací napařovák, položte na něj mokré plátno a podlijte vodou na 2–3 centimetry. Na plátno naklaďte maximálně 4 knedlíky, nechte mezi nimi dost místa, při vaření ještě nabydou. Vařte zakryté poklicí 10 minut, vyjměte na mísu, propíchněte vidličkou. Před podáváním je podélně rozpulte nití. Před vařením dalších knedlíků nezapomeňte přilít vodu pod napařovák.
10
Na talíř kromě omáčky a knedlíků přidejte kopeček brusinek a plátek citronu.