Sýrové bešamelové krokety s rajčatovým dipem

Příprava
10 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost
Kategorie
  • Vegetariánské
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda
Výborné krokety, do kterých ukryjete zbylé sýry, nejlépe s ostrou chutí. Zůstanou uvnitř jemné a zvenku krásně křupavé.

Ingredience

Počet porcí
 
.
NA TĚSTO
100 g
hladká mouka
100 g
máslo, nakrájené na malé kousky
800 ml
mléko
250 g
sýru, různých druhů s výraznou chutí, např. s modrou plísní, kozí sýr, hermelín…
špetka
sůl a pepř
0.5 lžičky
muškátového oříšku
dle potřeby
mouka a strouhanka na obalování
3 ks
vejce, rozšlehaná a osolená
1 litr
rostlinného oleje
NA RAJČATOVÝ DIP
1 kg
zralých rajčat, nakrájených na čtvrtky
100 g
hnědého cukru
100 ml
bílého vinného octa
1 ks
červené cibule, nakrájené najemno
3 stroužky
česneku, nakrájené na plátky
snítka
tymián
dle potřeby
sůl a pepř
dle potřeby
olej

Příprava

1

Začněte bešamelem.

Vsypte do kastrolu mouku a na mírném plameni ji orestujte. Jakmile se rozvoní, přidejte malé kousky másla, několik minut opékejte, až se vytvoří jíška. Za rychlého míchání přilévejte většinu mléka, vždy dobře promíchejte, aby se nedělaly hrudky
2
Zhruba po 15 minutách poctivého míchání a prohřívání přidávejte sýry, počkejte, až se rozpustí, a doplňte zbytek mléka. Za stálého míchání pokračujte, až se sýr spojí s bešamelem. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Finální těsto by mělo být středně husté. Čím méně hutné a husté bude, tím jemnější budou krokety. Až těsto zchladne, zpevní se a bude se s ním pracovat snáz.
3
Dejte těsto do mísy a nechte pár hodin tuhnout v lednici. Pak z něho tvarujte krokety, mělo bych jich být tak 35. Každou obalte v mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažte v hluboké pánvi v pěkně rozehřáté vysoké vrstvě oleje 3–5 minut. Vyndávejte do mísy vyložené papírovými utěrkami, které nasají přebytečný tuk.
4

Zatímco těsto odpočívá, připravte si dip

Předehřejte troubu na 200 ° C. Rajčata vložte do pekáčku řezem nahoru, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a přidejte snítku tymiánu. Do rajčat vložte plátky česneku, aby se nespálil, a vše pečte 40 minut.
5
Mezitím na pár kapkách oleje opečte v kastrolu dosklovita šalotku, přidejte cukr, počkejte, až se vytvoří karamel, přidejte ocet a odvařte tekutinu. Přidejte rajčata a vše ještě chvíli poduste. Pokud chcete, můžete rajčata rozmixovat, dochuťte podle potřeby. 
6
Krokety servírujte s dipem, případně s lehkým salátem.