1. home
  2. Recepty
  3. Vejce Benedikt

Vejce Benedikt


Příprava
15 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

NA HOLANDSKOU OMÁČKU
150 ml
bílého vinného octa
3 kuličky
pepře
hrst petrželky, nakrájená nadrobno + na ozdobu
3
žloutky, rozmíchané
150 g
másla, rozpuštěného
sůl a pepř + 1 lžíce citronové šťávy

NA POŠÍROVANÁ VEJCE A TOUSTY
1 lžíce
bílého vinného octa
2
vejce
1 lžíce
másla
2
housky, rozpůlené
100 g
šunky
barevný pepř, čerstvá bazalka a pažitka či jiné
bylinky na ozdobu

Příprava

1
Začněte holandskou omáčkou. Ocet nalijte do malého kastrůlku, přidejte kuličky pepře, hrst bylinek a vše svařte na polovinu. Přeceďte a dejte stranou.
2
Ve vodní lázni prošlehejte ve vhodné misce 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne na konzistenci pudinku. Opatrně a postupně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Udržujte teplé.
3
Dejte se do pošírovaných vajec. Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír, a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a pak ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Stejný postup opakujte se zbylým vejcem.
4
Na pánvi vymazané máslem opečte housky, na spodní díly položte šunku a dejte na pár minut zapéct do trouby předehřáté na 180 °C, aby šunka měla navrchu kůrčičku. Hotové dejte na talíř, na šunku položte pošírované vejce a nakonec přelijte holandskou omáčkou a ozdobte bylinkami.