Vepřové v mrkvi, které vás neomrzí

Příprava
90 min
Hotovo za
300 min
Obtížnost
Kategorie
  • Martin Škoda
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
Na tohle jídlo možná někteří z vás nemáte nejlepší vzpomínky z dětství, ale když se tato česká klasika dobře udělá, stojí za to. V tomto receptu přitom kladu důraz na konec plýtvání. Není totiž žádný problém použít mrkve neobyčejných tvarů, které navíc nemusíte ani loupat. U masa lze sáhnout po ořezu, tedy levných odřezcích třeba z krkovice a plece, do vývaru pro změnu doporučuji použít i vepřové kosti, které často zbytečně končí v koši. Zároveň místo mouky ukážu způsob, jak jídlo zahustit bezlepkově - zbytkem ovesných vloček, na které jsem narazil ve špajzu. Tak dejte vepřovému v mrkvi druhou šanci.

Ingredience

Počet porcí
 
.
Na maso
850 g
vepřového ořezu
5 ks
cibule
1 l
masového vývaru (v krizi voda)
500 g
mrkve (klidně i neobyčejných kousků zvláštních tvarů)
špetka muškátového oříšku
2 hrsti
ovesných vloček
100 ml
smetany ke šlehání
sůl, bílý pepř
1 malá lžička
cukru
2 lžíce
rostlinného oleje
50 g
másla
Na brambory
750 g
brambor
oříšek másla
snítka petržele
sůl
Na vývar
2.5 l
studené vody
2 kg
hovězích a vepřových kostí
7
stroužků česneku
1
cibule
1
mrkev
1
kořenová petržel
1/6 menší bulvy celeru
1 menší lžíce
soli
8 kuliček
černého pepře
1 lžíce
rostlinného oleje

Příprava

1

Postup

Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, mírně pocukrujte, a když budete mít čas, nechte marinovat přes noc v lednici. V hrnci rozehřejte olej na vysokou teplotu, přidejte maso a opékejte, dokud se nezbarví. Opečené maso dejte stranou.
2
Do hrnce vhoďte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky a restujte ji, dokud se nezbarví a nezbaví přebytečné vody (asi 10 minut). Přilijte zhruba 1 litr vývaru a celý základ rozmixujte. Do hrnce vraťte maso, přidejte muškátový oříšek, hrnec přiklopte a maso při 180 stupních v troubě či při nižší teplotě na vařiči duste asi hodinu nebo dokud nebude měkké.
3
Mrkev omyjte, ale neloupejte - pod slupkou je spousta chuti - a nakrájejte na širší plátky. V pánvi rozehřejte máslo a mrkev orestujte, mírně osolte a opepřete, ať zůstane hezky na skus. Poté ji dejte na pár minut prohřát do hrnce s hotovým masem.
4
Vločky na sucho opečte do zlatavé barvy, a jakmile zchladnou, rozmixujte je se smetanou na jemnou směs. Touto směsí nakonec zahustěte jídlo. Nejde o to, aby vznikla extra hustá omáčka, ale aby se šťáva spíše jen trochu zahustila. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte. Brambory uvařte v osolené vodě, nakrájejte na menší kousky, promíchejte s máslem, nasekanou petrželkou a mírně dosolte.
5
Škoda nevědět: Když maso naložíte se solí, bude křehké a ještě se mu prodlouží trvanlivost, protože sůl je skvělá na konzervování.
6

Vývar

Troubu rozehřejte naplno. Kosti položte na plech vyložený pečicím papírem, pocukrujte, osolte a dejte do trouby. Zapékejte je, dokud se hezky neopečou – záleží na velikosti kostí, ale bude to trvat minimálně 25 minut. Klidně je ke konci obraťte, ať jsou hezky zbarvené z obou stran! Opravdu si na tom dejte záležet, jelikož díky barvě získáte i mnohem lepší chuť. Vývar, který není ze zapečených kostí, jako by nebyl, to mi věřte.
7
Hned, jak budou kosti zapečené, přesuňte je do velkého hrnce a zalijte zhruba 2 litry studené vody. Přidejte také menší lžíci soli a kuličky pepře. Přiveďte vodu k varu, teplotu ihned stáhněte téměř na minimum a přilijte také zbylou vodu. Díky tomu srazíte teplotu a vývar se vám nezakalí.
8
Na pánvi opečte rozpůlenou cibuli i stroužky česneku. Opečte je řezem dolů, ať se zbarví do tmavě hněda, a obojí hoďte do vývaru. Vývar nechte bez pokličky jen tak pobublávat asi 3 až 5 hodin. Zhruba 40 minut před koncem do vývaru vhoďte očištěnou a na velké kusy pokrájenou kořenovou zeleninu. Za tu dobu dodá zelenina vývaru správnou chuť a nestihne se úplně rozvařit, takže pak půjde využít třeba do polévky nebo na náplň do těstovin.
9
Škoda nevědět: Takto připravený vývar se hodí na zesílení omáček, do rizota, na základ (téměř) jakékoliv polévky. Když jej hodně svaříte a zjemníte máslem, vznikne vám navíc skvělá šťáva k masu.
10

Na servírování

Petrželkové brambory rozdělte do talířů, přidejte jemnou omáčku s mrkví, šťavnatým vepřovým a hned se do toho pusťte. :-)