1. home
  2. Recepty
  3. Vuřty na pivě

Vuřty na pivě


Příprava
15 min
Hotovo za
50 min
Obtížnost

Kategorie
  • Předkrm
  • Svačiny
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda

Ingredience

Počet porcí
 
.

50 g
sádla
600 g
špekáčků, oloupaných, podélně rozpůlených a naříznutých
150 g
špeku nebo slaniny, nakrájené na malé kostky
3
cibule, nakrájené na půlměsíčky
2
přezrálé papriky, zbavené semínek, nakrájené na kousky
1
feferonka, zbavená semínek, nakrájená najemno
5
stroužků česneku, nakrájených na plátky
120 g
rajčatového protlaku
1
lžíce mleté sladké papriky
špetka chilli vloček
2
bobkové listy
600 g
přezrálých rajčat nebo rajčatového pyré
2
lžíce tekutého medu nebo podle chuti
sůl a pepř
čerstvé pečivo, nakrájená cibulka a nakrájená feferonka k podávání

Příprava

1
Předehřejte troubu na 220 °C.
2
Rozpalte ve větším kastrolu sádlo a opečte na něm dozlatova špekáčky. Vyndejte a nechte zatím stranou. Do kastrolu vhoďte špek, cibuli a nakrájené papriky a všechno restujte asi 8 minut. Přidejte feferonku a plátky česneku a restujte dalších 5 minut.
3
V dalším kroku přidejte protlak, mletou papriku, chilli, bobkové listy a chvilku opékejte. Na závěr přihoďte rajčata či vlijte pyré, přilijte med, pivo, osolte, opepřete a ochucenou zeleninovou směs duste asi 15 minut.
4
Do pekáčku rozložte opečené špekáčky, zalijte je zeleninovou směsí a pečte zhruba 20 minut. Vuřty na pivě by na závěr měly být pěkně opečené dozlatova.
5
Podávejte s pečivem, posypané cibulkou nebo nakrájenou feferonkou.