1. home
  2. Recepty
  3. Podzimní zelňačka z hlávkového zelí

Podzimní zelňačka z hlávkového zelí


Hotovo za
80 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
  • Martin Škoda
Ačkoliv ji většina z vás dělá asi z kysaného zelí, což je osvědčená klasika, kterou mám osobně moc rád, není na škodu dát tentokrát na Martina Škodu a zkusit netypicky použít zelí hlávkové, které často zbývá v lednici. To víte, jen těžko dáte do jídla celou hlávku naráz a tohle je skvělý způsob, jak si se zbylým zelím poradit. Navíc do zelňačky patří převážně trvanlivé potraviny. Dříve se často do polévky dávalo to, co zrovna bylo ve spíži, takže není problém improvizovat, použít i kousek slaniny nebo sušené houby. Škoda nevědět: Zelňačka chutná skvěle i druhý a třetí den. Pokud chcete, přidejte i kousek vepřového, polévku klidně ozdobte kysanou smetanou.

Ingredience

Počet porcí
 
.

2 lžíce
sádla
3
střední cibule
400 g
uzeného masa
1
kvalitní klobásky
2 lžíce
sladké mleté papriky
1 lžička
drceného kmínu
1.5 l
vody
¼ zbylé hlávky zelí
zbytek vařených (případně i šťouchaných) brambor
kvasný ocet (dle chuti)
2 lžíce
krupicového cukru
2
bobkové listy
sůl, černý pepř

Příprava

1
Ve větším hrnci rozehřejte sádlo, přidejte kostky uzeného (pokud je na mase tvrdá kůže, odkrojte ji, ale nevyhazujte, polévce dodá sílu) a nechte je zbarvit. Poté přihoďte nasekanou cibuli a restujte ji, dokud nezesklovatí. Přisypte mletou papriku a kmín, bobkový list, základ promíchejte a počkejte, až začne paprika vonět.
2

Přilijte vodu (nebo vývar), trochu vše osolte, opepřete a polévku přiveďte k varu. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, promačkejte s trochou soli a cukru, ať zkřehne, zakápněte octem a dejte do polévky.

 

3
Teplotu stáhněte a zelňačku nechte probublávat, dokud zelí nebude na skus příjemně měkké, asi 40 minut. Nakonec přidejte nakrájenou klobásu, 10 minut prohřejte, polévku zamíchejte a podle potřeby dochuťte octem, solí a cukrem. V rámci boje proti plýtvání na úplný závěr můžete do zelňačky přidat zbytek brambor, vařených i šťouchaných.