Bramborový věnec s bylinkami


Příprava
60 min
Hotovo za
85 min
Obtížnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Předkrm
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

1 kg
soli + 1,5 kg brambor
370 ml
mléka
75 g
másla, nakrájeného
1.5
lžíce krupicového cukru
1.5
sáčku sušeného droždí
670 g
hladké mouky + na podsypání
3
vejce + ½ lžičky soli
2
hrsti petrželky, nasekané najemno
hrst rozmarýnových lístků, nasekaných najemno
hrst tymiánových lístků
80 g
olivového oleje

Příprava

1
Předehřejte troubu na 220 °C.
2
Nasypte sůl do pekáčku a rozložte na ni brambory. Propíchejte je jehlou na špízy a hodinu pečte doměkka.
3
Pak brambory rozpulte a vydlabejte dužinu do mísy. Slupky vyhoďte.
4
Zatímco brambory chladnou, nalijte polovinu mléka do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Sundejte z plotýnky a nech­te v mléce rozpustit máslo. Dolijte zbývající mléko a vsypte cukr, přidejte kvasnice a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Smíchejte v robotu mouku, vejce, sůl, kvásek a brambory a vypracujte hladké a pružné těsto. Přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte 30 minut kynout.
5
Těsto rozdělte na asi 34 kousků.
6
Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a nechte ho zhruba 3 cm přesahovat přes okraj. Doprostřed formy dejte malou zapékací misku či formičku potřenou tukem, aby vznikl střed věnce.
7
Smíchejte bylinky s olivovým olejem, obalujte v nich kousky těsta a skládejte je do formy. Nechte ještě 30 minut kynout.
8
Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte 25 minut dozlatova.
9
Vyndejte zapékací misku, nechte 5 minut chladnout, pak vyklopte.