Nakládané sladkokyselé houby s cibulkou a chilli

Hotovo za
45 min
Obtížnost
Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
I když je léto opravdu horké, houby rostou:-) Moje babička minulý týden přinesla rovnou plný košík. Jak už jsem slíbil v srpnovém videu, v tomhle receptu vám ukážu, jak si já osobně rád doma houby nakládám. Je potřeba s nimi něco udělat hned, jak si je přinesete domů, aby se nezačaly kazit a vysychat. Právě nakládání je jedna ze snadných a efektivních metod. Během chvíle zpracujete velké množství hub, které budete moct jíst několik dalších měsíců. Musím se přiznat, že já při focení tohoto receptu do lesa nešel, venku bylo 37 stupňů, tak jsem záměrně zvolil variantu s hlívou a žampiony, tedy houbami běžně dostupnými… ale na recept se samozřejmě dají použít i další. Takové klasické houby z lesa, třeba hříbky, jsou naprosto ideální!

Ingredience

Počet porcí
 
.
750 g
čerstvých hub (já použil hlívu a žampiony, ale klidně sáhněte po tom, co najdete v lese)
1
cibule
2
bobkové listy
6 kuliček
nového koření
10 kuliček
černého pepře
1
málo pálivá chilli paprička
1 lžíce
soli (nebo dle chuti)
cukr (dle chuti)
150 ml
kvasného octa
300 ml
vody

Příprava

1
Houby je dobré vždycky zavařit, ještě když jsou v dobré kondici, pevné, o to lépe totiž budou klidně i za pár měsíců chutnat. Před zavařováním je dobře očistěte a nakrájejte na větší kousky.
2
Do hrnce dejte veškeré koření, vodu a také sůl, ocet a cukr dle chuti. Vše promíchejte a přiveďte k varu. Pozor! Míry octa a cukru, které uvádím, jsou orientační, tady je dobré, aby si nálev každý dochutil podle sebe. Osobně mám raději takový, který není moc sladký, ale spíše ostřejší a kyselejší.
3
Vroucí nálev ještě jednou ochutnejte a dle potřeby upravte sladkost a kyselost. Poté do hrnce vhoďte houby a asi 5 minut je povařte. Pokud budete mít pevnější houby, jako jsou hříbky, vařte o pár minut déle.
4
Změklé houby poté slijte, propláchněte studenou vodou a horký nálev uschovejte. Do čistých sklenic začněte vrstvit plátky cibule, houby a nudličky chilli papričky.  Sklenice neplňte až po okraj, nechte pod víčkem asi 1,5 cm místa. Nakonec sklenice zalijte horkým nálevem a zaklopte.
5

Když budete chtít houby jíst po několika dnech nebo týdnech, stačí sklenice otočit víčkem dolů a nechat je takto při pokojové teplotě vychladnout. Pokud ale počítáte s tím, že si na nich pochutnáte až třeba za pár měsíců, je lepší je ještě zavařit.

Na zavaření položte do hrnce čistou utěrku, postavte na ni zavřené sklenice s houbami a přilijte studenou vodu tak, aby byly sklenice minimálně do poloviny ponořené. Poté začněte vodu ohřívat. Jakmile bude mít kolem  85 stupňů, teplotu udržujte a houby sterilujte asi 10 až 15 minut. Jakmile začnou ze dna sklenic vycházet bublinky, můžete sklenice vyndat.

6

Škoda nevědět:

Voda se při sterilování nesmí vařit, měla by se pomalu ohřívat a maximálně občas zabublat. Do sklenic můžete přidat také snítku bylinek (například tymián nebo rozmarýn), ale také tenké plátky mrkve. Houby se dají naložit i do oleje – povařte je společně s kořením ve vodě, poté nechte dobře osušit, vložte do sklenic a zalijte olivovým olejem.